Carl Ritter

Faktaboks

Carl Ritter
Født
7. august 1779, Quedlinburg, daværende Preussen
Død
28. september 1859, Berlin, Tyskland

Artikkelstart

Carl Ritter var en tysk geograf som sammen med Alexander von Humboldt anses som grunnleggeren av den vitenskapelige geografi.

Hovedtråden i Ritters bøker og undervisning er et historisk perspektiv, og Ritter ønsket å strukturere og sette historiens gang i sammenheng med det geografiske rom. Forholdet mellom mennesket og naturen står i fokus, men her er hans utgangspunkt teleologisk, altså forklart ut fra formål.For Ritter var nemlig formålet for menneskenes kulturelle utvikling gitt av Gud, som ved å skape bestemte naturforhold med gitte utfordringer, ledet menneskehetens utvikling.

Etter Ritter

Det teleologiske grunnsynet var dominerende ved universitetene på denne tiden, og de fleste studenter studerte teologi, eventuelt juss. Men Ritters dødsår, 1859, representerte et tidsskille i Europas universitetsliv. Da utga nemlig Charles Darwin (1809–1882) Artenes opprinnelse, som etter hvert gjorde Ritters religiøst begrunnede formålsforklaring utdatert og ikke lenger relevant for vitenskapelig forskning. Etterhvert ble det positivistiske vitenskapsidealet i økende grad retningsgivende for forskningen; forskeres oppgave ble dermed å lete etter årsaker gjennom håndfast empirisk bevisførsel.

Carl Ritters faglige ettermæle stammer dermed fra hans arbeid med å nitid og nøyaktig organisere data om den kjente verden på en systematisk måte.

Biografi

Han var professor i geografi ved Berlins universitet fra 1820. Hans hovedverk er Die Erdkunde im Verhältnis zur Natur und Geschichte des Menschen 1817/1818, og en forbedret utgave kom ut i 1822–1859.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Arild Holt-Jensen

Den tekst som nå står er bra!Arild Holt-Jensen

svarte Georg Kjøll

Hyggelig at du er fornøyd med redigeringene jeg har gjort, Arild. Hvis jeg har misforstått noe eller du vil legge til informasjon kan du atter trykke 'foreslå endring' og føye til det du mener er nødvendig. Alt godt fra Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg