Faktaboks

Carl-Johan Vallgren
Født
26. juli 1964, Linköping, Sverige
Carl-Johan Vallgren
Carl-Johan Vallgren
Av /𝒲.
Lisens: CC BY 3.0

Carl-Johan Vallgren er en svensk forfatter og musiker, som er mest kjent for romanen Den vidunderlige kjærlighetens historie (2003) og senest krimromanene om Danny Katz (Skyggegutten og Svin).

Forfatterskap

Vallgren debuterte med romanen Nomaderna i 1987. Dokument rörande spelaren Rubashov (1996; norsk oversettelse Dokumenter vedrørende spilleren Rubashov, 2001) er en burlesk og skarp beretning om 1900-tallet. Senere romaner er blant annet den samfunnskritiske För herr Bachmanns broschyr (1998; norsk oversettelse Til herr Bachmanns brosjyre, 2005), en serie fiktive brev rettet til en Herr Bachmann, som beskriver dagens Sverige i lite flatterende ordlag.

Den bredt anlagte idéromanen Den vidunderliga kärlekens historia (2002) er Vallgrens gjennombruddsroman og forteller historien om en telepatisk og døvstum dverg i Königsberg på 1800-tallet. Han fikk Augustpriset for romanen, og den er oversatt til flere språk (norsk oversettelse Den vidunderlige kjærlighetens historie, 2003).

Kunzelmann & Kunzelmann, som utkom i 2009 (norsk oversettelse Kunzelmann & Kunzelmann, samme år), er en underholdende og krass roman om bedrageri og forbrytelse, og Havsmannen (2012) er lagt til det lille svenske tettstedet Falkenberg på 1980-tallet. De siste årene har han utgitt krim under pseudonymet Lucifer. Skuggpojken (2013; norsk oversettelse Skyggegutten, 2014) forteller historien om forsvinningen av en liten gutt, etterforsket av Danny Katz. Svinen (2015; norsk oversettelse Svin, 2015) er en oppfølger.

Vallgren har også spilt inn flere plater med viser i en satirisk kabaretstil og moderne rock.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg