Caj Ehrstedt

Faktaboks

Caj Ehrstedt

Caj Gunnar Ehrstedt

født:
13. november 1937, Kimito, Finland
død:
8. februar 2015, Ekenäs, Finland

Caj Ehrstedt var en finsk sanger (tenor) som hadde mesteparten av sin karriere i Norge. Han utdannet seg til folkeskolelærer ved seminaret i Nykarleby og studerte sang med Georg Tarvas, Jorma Huttunen og Antti Koskinen i Helsingfors.

I 1964 vant han Klemetti-instituttets nasjonale sangkonkurranse (senere sangkonkurransen i Villmanstrand), hvoretter han fortsatte han å studere sang i Stockholm med Martin Öhman, i Wien med Anton Dermota og i Milano med Tomaso Jappelli, Arturo Merlini og Elisabeta Pistolesi).

Ehrstedt debuterte som operasanger ved Nationaloperan i Helsingfors i september 1964 som Rodolfo i La Bohème (Giacomo Puccini). I 1969 ble han ansatt ved Kungliga Teatern i Stockholm, og to år senere ble han tilknyttet Den Norske Operas faste solistgarde, der han ble til oppnådd pensjonsalder i 1991. Hans lyriske tenor var spesielt godt tilpasset bel canto-repertoaret. Ehrstedt var også oratorie- og pasjonssolist samt lied- og romansesanger.

Ehrstedt gav ut flere LP- og CD-plater. Etter at han ble pensjonert fra Den Norske Opera, virket han som korleder og sangpedagog. I 2009 ble det gitt ut en biografi om Caj Ehrstedt av forfatter Leif Nystén med tittelen Rampljus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg