Caj Ehrstedt

Faktaboks

Caj Ehrstedt
Caj Gunnar Ehrstedt
Født
13. november 1937, Kimito, Finland
Død
8. februar 2015, Ekenäs, Finland

Artikkelstart

Caj Ehrstedt var en finsk sanger (tenor) som hadde mesteparten av sin karriere i Norge. Han utdannet seg til folkeskolelærer ved seminaret i Nykarleby og studerte sang med Georg Tarvas, Jorma Huttunen og Antti Koskinen i Helsingfors.

I 1964 vant han Klemetti-instituttets nasjonale sangkonkurranse (senere sangkonkurransen i Villmanstrand), hvoretter han fortsatte han å studere sang i Stockholm med Martin Öhman, i Wien med Anton Dermota og i Milano med Tomaso Jappelli, Arturo Merlini og Elisabeta Pistolesi).

Ehrstedt debuterte som operasanger ved Nationaloperan i Helsingfors i september 1964 som Rodolfo i La Bohème (Giacomo Puccini). I 1969 ble han ansatt ved Kungliga Teatern i Stockholm, og to år senere ble han tilknyttet Den Norske Operas faste solistgarde, der han ble til oppnådd pensjonsalder i 1991. Hans lyriske tenor var spesielt godt tilpasset bel canto-repertoaret. Ehrstedt var også oratorie- og pasjonssolist samt lied- og romansesanger.

Ehrstedt gav ut flere LP- og CD-plater. Etter at han ble pensjonert fra Den Norske Opera, virket han som korleder og sangpedagog. I 2009 ble det gitt ut en biografi om Caj Ehrstedt av forfatter Leif Nystén med tittelen Rampljus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg