Cagliari er en by i Italia som er hovedstad i regionen Sardinia og i storbyområdet Cagliari, ved Golfo di Cagliari, på sørkysten av øya. Byen har 153 758 innbyggere (2018), mens storbyområdet har 431 538 innbyggere (2017).

Cagliari er Sardinias viktigste havneby, og har en mangesidig industri, med blant annet petrokjemisk, verksted-, tobakks- og næringsmiddelindustri. Byen har et universitet, grunnlagt 1606, og flere museer, blant annet et arkeologisk museum, i tillegg til en botanisk hage. Byen er erkebispesete.

Cagliari er en moderne by omkring et middelaldersentrum. Katedralen Santa Cecilia ble fullført 1312, og ble delvis ombygd ca. 1700. Kirken San Saturnino ble grunnlagt 1617. Det finnes kartagiske og romerske ruiner i byen, blant annet restene av et amfiteater.

Carales, som byen het i gammel tid, ble grunnlagt av fønikiske kolonister og var senere viktigste kartagiske støttepunkt på Sardinia. Byen ble erobret av romerne i 238 fvt., av vandalene i 454. Den ble utsatt for harde bombeangrep i perioden fra 1941 til 1943.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.