C# er et programmeringsspråk som er basert på C++, men med elementer hentet fra Visual Basic og Java. Det er et høynivå objektorientert språk som er utviklet av Microsoft og ble lansert i 2000. Programmeringsspråket er nært knyttet til selskapets .NET-rammeverk.

Faktaboks

Uttale
si: sja:p
Også kjent som
C Sharp

C# ble først og fremst utviklet for Microsofts Windows-plattform, men kan i dag også brukes på en rekke andre plattformer. Tidligere ble dette gjort med uoffisielle implementeringer av kompilator og rammeverk, for eksempel Mono, men i dag er dette også støttet av Microsoft direkte.

C# er et mye brukt programmeringsspråk for utvikling av server-side (backend), Windows-applikasjoner og for spill (spesielt spillmotoren Unity).

Lignende språk

Noen andre programmeringsspråk som er utviklet rundt .NET-rammeverket er VB.NET og F#. Alle språkene som baserer seg på .NET-rammeverket kompileres til et felles format kalt managed code. Et prosjekt kan derfor bestå av programkode skrevet i en blanding av disse språkene. Ettersom managed code ikke er direkte maskinkode, vil den kunne kjøres på en rekke ulike systemer gjennom forskjellige interpretere. Løsningen minner om Java sin bytecode.

Eksempelkode

Eksempelet under viser et minimalt program som skriver ut informasjon til kommandolinje. Programmet skriver først ut teksten Hei verden fra C#!, deretter initieres variablene x og y. Til slutt settes variabelen sum lik summen av x og y, og en utskrift viser teksten Summen av 10 og 20 er 30.

\(\begin{align} &\texttt{using System;} \\ \\ &\texttt{class Program} \\&\texttt{\{} \\&\qquad\texttt{static void Main()} \\&\qquad\texttt{\{} \\&\qquad\qquad\texttt{Console.WriteLine("Hei verden fra C#!");} \\&\qquad\qquad\texttt{int x = 10;}\\&\qquad\qquad\texttt{int y = 20;}\\&\qquad\qquad\texttt{int sum = x + y;}\\&\qquad\qquad\texttt{Console.WriteLine(\$"Summen av {x} og {y} er {sum}.");}\\&\qquad\texttt{\}} \\&\texttt{\}} \end{align}\)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg