backend

Artikkelstart

Backend er den delen av programvaren som ligger nærmest databasen der dataene er lagret. Det er også her de tunge kalkuleringsoperasjonene skjer, som brukeren av systemet ikke nødvendigvis har noe forhold til. Det varierer fra program til program hvor stor backend er i forhold til frontend.

Ofte deler man programvare i backend og frontend. Disse kommuniserer via et API. I større datasystemer kan man også ha mellomvare som ligger mellom backend og frontend. Frontend-koden kan være helt adskilt fra backend-koden, disse trenger heller ikke være skrevet i samme programmeringsspråk.

Backend er ofte lagdelt. Ved at man først har et sikkerhetslag i API-et som brukes av frontend, som sørger for at brukeren ikke gjør noe den ikke har lov til. Deretter har man ofte forretningslag som validerer forretningsregler, og sørger for at dataene som lagres til enhver tid er gyldig. Så har man ofte et service-lag som kalkulerer og gjør beregninger. Til slutt har man operasjoner som lagrer til og leser fra en eller flere databaser.

Man trenger en frontend for å kunne interaktere med backend. For eksempel kan det være en «lagre»-knapp i frontend som setter i gang en lagring til databasen i backend.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg