Høynivåspråk er en gruppe programmeringsspråk for datamaskiner som ligger nærmere menneskelig språk enn maskinkode. Programmer skrevet i et høynivåspråk må oversettes til maskinkode for å kunne kjøres, enten via kompilering eller interpretering. Eksempler på høynivåspråk er programmeringsspråk som Python, Java, C, C# og PHP.

Lavnivåspråk krever at programmereren spesifiserer hver enkelt instruksjon som datamaskinen skal utføre, direkte koblet til prosessorens instruksjonssett. Høynivåspråk ble laget for at programmeringen skulle kunne gjøres uavhengig av prosessorens instruksjonssett, og i stedet gjenspeile problemene som skulle løses. Høynivåspråk er enklere å lære, samt mer oversiktlig når man skal skrive og lese programkode. Lavnivåspråk kan imidlertid ha fordeler i form av optimalisering, ressursbruk og tilgang til maskinvare.

Hvis hele programkoden oversettes før kjøring, kalles oversettelsesprogrammet kompilator og språket er et kompilert språk. Dersom programkoden tolkes mens programmet kjøres, kalles oversettelsesprogrammet en interpreter eller tolker. Her finnes det også hybrider, som kompilerer til et lavere nivå, for så å tolke denne koden når programmet kjøres. Java er et eksempel på dette, der man kompilerer til bytekode, som så tolkes hver gang koden fra dette mellomstadiet kjøres.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg