Buda slott

Buda slott med Donau i forgrunnen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Slottet i Buda om natten, sett fra Donau.

Slottet i Buda
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Buda slott er et slott i Budapest, Ungarn, på en høyde ved Donaus vestre bredd. Slottet har vært Ungarns kongebolig; dets siste beboer var riksforstanderen Miklós Horthy i 1919–1945. I dag huser slottet Ungarns nasjonalgalleri og Budapests historiske museum (Borgmuseet).

Faktaboks

Også kjent som
ung. Budai Vár

Historikk

Den første kongebolig på Borghøyden ble bygd mellom 1247 og 1265 av Béla 4. Mattias Corvinus iverksatte, ved hjelp av innbudte italienske arkitekter, kunstnere og håndverkere, en storstilt nybygging og ombygging til renessansepalass ved midten av 1400-tallet. Under ottomanenes okkupasjon av Buda i 1526–1686 gikk slottet inn i en forfallsperiode, og ble blant annet brukt til innkvartering av tropper. Middelalder- og renessanseslottet ble fullstendig ødelagt under de kristne styrkenes beleiring og bombardement av Buda i 1686.

I 1715 ble et lite barokkpalass reist; dette utgjør kjernen i dagens borgkompleks. Under det habsburgske dobbeltmonarkiet ble gjenreisningen av Buda slott gjort til en symbolsak for enheten mellom Østerrike og Ungarn. Den store utbyggingen til dagens trefløyete barokkanlegg skjedde mellom 1749 og 1769. Arbeidet ble ledet av hoffarkitekten Nicolaus Pacassi, som også tegnet Schönbrunn i Wien. På slutten av 1800-tallet ble anlegget en nasjonal sak for den uavhengige ungarske regjeringen, og hele borgområdet ble gjenstand for en vedvarende utbygging og utsmykking mellom 1875 og 1912. Etter dobbeltmonarkiets oppløsning og Ungarns uavhengighet i 1918 ble slottet sete for landets nye statsoverhode, riksforstanderen Miklós Horthy.

Deler av Budapest, herunder Buda slott er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg