Mattias Corvinus

Faktaboks

Mattias Corvinus
Matthias Corvinius
ungarsk Mátyás Corvin, opprinnelig navn Mátyás Hunyadi
Uttale
mattˈias corvˈinus
Født
24. februar 1443, Kolozsvár, Transilvania (nå Cluj, Romania)
Død
6. april 1490, Wien, Østerrike
Statue av Mattias Corvinus i Budapest.
Av .

Artikkelstart

Mattias Corvinus var konge av Ungarn fra 1458. Han var sønn av hærføreren János Hunyadi.

Etter farens død ble Mattias og hans bror, László, tatt til fange av kong László 5. Broren ble henrettet, mens Mattias ble ført til Böhmen og holdt fengslet der til den ungarske lavadelen valgte ham til konge. Han hevdet kronens myndighet ved å slå ned en sammensvergelse av høyadelen, og utenlands slo han den tsjekkiske Jiskras hær som okkuperte det ungarske oppland.

For å sikre seg handlefrihet i vest, slo Mattias i 1463–1464 tyrkerne i Serbia. Han førte deretter krig mot Böhmen, og med freden i 1478 ble han herre over Mähren, Schlesien og Lausitz. Han slo også keiser Fredrik 3, erobret store deler av Østerrike og inntok i 1485 Wien, som fra da av ble hans residensby. Han døde på høyden av sin makt, men uten å oppnå å bli valgt til tysk-romersk keiser, noe han mente han trengte for å kunne forene Vesten til en avgjørende kamp mot tyrkerne.

Mattias Corvinus førte et sterkt styre, han gjenopprettet landets økonomi og holdt en stående hær, den berømte svarte hæren. Mattias var en ekte renessansefyrste med stor interesse for kunst, litteratur og vitenskap, som han fremmet ved å grunnlegge et universitet i Pozsony (nå Bratislava) og et berømt bibliotek, Bibliotheca Corviniana, i Buda. Han lot bygge en rekke praktfulle slott, og inviterte diktere, kunstnere og vitenskapsmenn fra Ungarn og fra utlandet (i første rekke Italia) til sitt hoff i Buda.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg