Gate i Buda. I bakgrunnen ses Ungarns nasjonalarkiv.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Buda,

bydel i Budapest, Ungarn. I snever forstand utgjør Buda bebyggelsen innenfor middelalderske borgmurer på en høyde på Donaus vestre bredd i sentrum av Budapest. I en videre forstand betegner Buda den delen av Budapest som ligger på vestsiden av Donau, om lag en tredel av byens areal.

Borgområdet rommer, foruten gammel boligbebyggelse, mange av Ungarns viktigste nasjonale byggverk. Den tidligere kongeboligen Buda slott, med bl.a. Ungarns nasjonalgalleri, inntar en dominerende plass på høyden. Inntil slottet ligger Sándor-palasset fra 1806, som er bolig for landets president. Mattiaskirken ble oppført av kong Mattias Corvinus 1470 og bærer hans navn. Av Maria Magdalena-kirken fra 1200-tallet er bare tårnet bevart etter at kirken ble ødelagt under 2. verdenskrig. Ved Wienerporten i borgområdets nordende ligger Ungarns nasjonalarkiv. Gjennom borghøyden går en vegtunnel, anlagt 1853-57 av den skotske ingeniøren Adam Clark. Tunnelen forbinder områdene vest for Buda med den berømte kjedebrua over Donau, også konstruert av Clark.

Buda er oppført på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv.

Budas historie går tilbake til anlegget av den første kongeborgen på høyden på 1200-tallet, som ga grunnlag for en bosetning innenfor borgens beskyttende murer. Fra 1361 til 1536 var Buda kongeriket Ungarns hovedstad. Fra 1541 var byen under ottomansk herredømme. I 1686 ble tyrkerne drevet ut av østerrikske styrker; byen var da sterkt skadet av krigshandlinger. Under dobbeltmonarkiet fikk byen et sterkt tilsig av tysktalende, og Buda beholdt et tydelig tysk preg til langt ut på 1800-tallet. I 1784 ble Buda igjen gjort til Ungarns hovedstad. I 1873 ble Buda slått sammen med byen Pest på den andre siden av Donau og den mindre byen Óbuda noe lengre opp på vestre bredd til den nye byen Budapest. Av de to tvillingbyene var Buda den mest folkerike til midten av 1700-tallet. I tida etter har den sterkeste byveksten skjedd på Pest-siden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.