Buda

Gate i Buda. I bakgrunnen ses Ungarns nasjonalarkiv.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Buda er en bydel i Budapest, Ungarn. I snever forstand utgjør Buda bebyggelsen innenfor middelalderske borgmurer på en høyde på Donaus vestre bredd i sentrum av Budapest. I en videre forstand betegner Buda den delen av Budapest som ligger på vestsiden av Donau, om lag en tredel av byens areal.

Severdigheter

Borgområdet rommer, foruten gammel boligbebyggelse, mange av Ungarns viktigste nasjonale byggverk. Den tidligere kongeboligen Buda slott, med blant annet Ungarns nasjonalgalleri, inntar en dominerende plass på høyden. Inntil slottet ligger Sándor-palasset fra 1806, som er bolig for landets president.

Mattiaskirken ble oppført av kong Mattias Corvinus i 1470 og bærer hans navn. Av Maria Magdalena-kirken fra 1200-tallet er bare tårnet bevart etter at kirken ble ødelagt under andre verdenskrig. Ved Wienerporten i borgområdets nordende ligger Ungarns nasjonalarkiv.

Gjennom borghøyden går en vegtunnel, som ble anlagt i perioden 1853–1857 av den skotske ingeniøren Adam Clark. Tunnelen forbinder områdene vest for Buda med den berømte kjedebrua over Donau, også konstruert av Clark.

Deler av Budapest, herunder Buda, er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Historie

Budas historie går tilbake til anlegget av den første kongeborgen på høyden på 1200-tallet, som ga grunnlag for en bosetning innenfor borgens beskyttende murer. Fra 1361 til 1536 var Buda kongeriket Ungarns hovedstad. Fra 1541 var byen under ottomansk herredømme. I 1686 ble tyrkerne drevet ut av østerrikske styrker; byen var da sterkt skadet av krigshandlinger. Under dobbeltmonarkiet fikk byen et sterkt tilsig av tysktalende, og Buda beholdt et tydelig tysk preg til langt ut på 1800-tallet.

I 1784 ble Buda igjen gjort til Ungarns hovedstad. I 1873 ble Buda slått sammen med byen Pest på den andre siden av Donau og den mindre byen Óbuda noe lengre opp på vestre bredd til den nye byen Budapest. Av de to tvillingbyene var Buda den mest folkerike til midten av 1700-tallet. I tida etter har den sterkeste byveksten skjedd på Pest-siden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg