Miklós Horthy

Faktaboks

Uttale
hˈårti
Miklós Horthy
av Nagybánya
Født
1868
Død
1957

Miklós Horthy

Miklós Horthy av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Miklós Horthy, ungarsk offiser og politiker. Han var Ungarns riksforstander (statsoverhode) fra 1920 til 1944.

Bakgrunn

Horty var sjøoffiser under Balkan-krisen i 1908–1909. I 1918 ble han kontreadmiral og øverstkommanderende for den østerriksk-ungarske flåten. Etter første verdenskrigs slutt i 1918 ble Østerrike-Ungarn oppløst, Ungarn mistet store deler av sine tidligere områder og kommunistene tok etter hvert over makten i landet.

I mai–juni 1919 var Horthy forsvarsminister i den motrevolusjonære regjeringen i Szeged, hvor han begynte å organisere sin nasjonale hær mot Béla Kuns rødegardister og de inntrengende rumenerne. I løpet av høsten erobret Horthy de vestlige landsdelene og rykket 16. november inn i Budapest.

Riksforstander

1. mars 1920 valgte nasjonalforsamlingen Horthy til riksforstander (statsoverhode). Etter påtrykk fra ententen avviste han kong Karl 4, som hadde blitt avsatt i 1918, da han i 1921 forsøkte å gjenvinne tronen. Horthy førte en konservativ innenrikspolitikk, motsatte seg demokratiske reformer og forfulgte kommunister og andre venstreorienterte.

Etter hvert klarte Horthy også, ikke minst ved Italias hjelp, å bryte landets isolasjon. Han arbeidet iherdig for å få justert landegrensene, og ved voldgiftskjennelsene i Wien i 1938 og 1940 fikk Ungarn tilbake store landområder i Sør-Slovakia og Transilvania med overveiende ungarsk befolkning. Til gjengjeld måtte han følge Tyskland i krigen mot Sovjetunionen og la ungarske hærstyrker kjempe på østfronten. Under andre verdenskrig deltok Ungarn på aksemaktenes side. Horthy forsøkte likevel hele tiden å oppnå separatfred med de allierte, spesielt etter slaget ved Stalingrad.

Etter tyskernes okkupasjon i mars 1944 aksepterte Horthy en nazivennlig regjering med Sztójay i spissen, men alt i august bad han den moderate general Imre Lakatos danne ny regjering. Horthy proklamerte i oktober 1944 at Ungarn ikke lenger ville delta i krigen, og i oktober 1944 ble han tatt til fange av tyskerne og ført til Bayern. I mai 1945 kom han i amerikansk forvaring. Etter krigens slutt krevde Jugoslavia at Horthy skulle bli utlevert, men USA nektet å etterkomme kravet. I 1948 bosatte han seg med sin familie i Portugal.

I 1953 utkom hans memoarer, Ein Leben für Ungarn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg