Faktaboks

Miklós Horthy
av Nagybánya
Uttale
hˈårti
Født
1868
Død
1957
Miklós Horthy

Miklós Horthy

Av /NTB Scanpix ※.
Horthy og Hitler
Miklós Horthy og Adolf Hitler i 1938. For å få tilbake store landområder i Sør-Slovakia og Transilvania med overveiende ungarsk befolkning måtte Horthy følge Tyskland i krigen mot Sovjetunionen og la ungarske hærstyrker kjempe på østfronten.

Miklós Horthy, ungarsk offiser og politiker. Han var Ungarns riksforstander (statsoverhode) fra 1920 til 1944.

Bakgrunn

Horty var sjøoffiser under Balkan-krisen i 1908–1909. I 1918 ble han kontreadmiral og øverstkommanderende for den østerriksk-ungarske flåten. Etter første verdenskrigs slutt i 1918 ble Østerrike-Ungarn oppløst, Ungarn mistet store deler av sine tidligere områder og kommunistene tok etter hvert over makten i landet.

I mai–juni 1919 var Horthy forsvarsminister i den motrevolusjonære regjeringen i Szeged, hvor han begynte å organisere sin nasjonale hær mot Béla Kuns rødegardister og de inntrengende rumenerne. I løpet av høsten erobret Horthy de vestlige landsdelene og rykket 16. november inn i Budapest.

Riksforstander

1. mars 1920 valgte nasjonalforsamlingen Horthy til riksforstander (statsoverhode). Etter påtrykk fra ententen avviste han kong Karl 4, som hadde blitt avsatt i 1918, da han i 1921 forsøkte å gjenvinne tronen. Horthy førte en konservativ innenrikspolitikk, motsatte seg demokratiske reformer og forfulgte kommunister og andre venstreorienterte.

Etter hvert klarte Horthy også, ikke minst ved Italias hjelp, å bryte landets isolasjon. Han arbeidet iherdig for å få justert landegrensene, og ved voldgiftskjennelsene i Wien i 1938 og 1940 fikk Ungarn tilbake store landområder i Sør-Slovakia og Transilvania med overveiende ungarsk befolkning. Til gjengjeld måtte han følge Tyskland i krigen mot Sovjetunionen og la ungarske hærstyrker kjempe på østfronten. Under andre verdenskrig deltok Ungarn på aksemaktenes side. Horthy forsøkte likevel hele tiden å oppnå separatfred med de allierte, spesielt etter slaget ved Stalingrad.

Etter tyskernes okkupasjon i mars 1944 aksepterte Horthy en nazivennlig regjering med Sztójay i spissen, men alt i august bad han den moderate general Imre Lakatos danne ny regjering. Horthy proklamerte i oktober 1944 at Ungarn ikke lenger ville delta i krigen, og i oktober 1944 ble han tatt til fange av tyskerne og ført til Bayern. I mai 1945 kom han i amerikansk forvaring. Etter krigens slutt krevde Jugoslavia at Horthy skulle bli utlevert, men USA nektet å etterkomme kravet. I 1948 bosatte han seg med sin familie i Portugal.

I 1953 utkom hans memoarer, Ein Leben für Ungarn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg