Bryggene i Trondheim

Trondheim. Bryggerekken i Kjøpmannsgata og Gamle Bybro over Nidelva. Aller øverst ligger den kjente Beyer-bryggen (oppført 1814–15), viktig fordi den ligger nærmest domkirken. Bryggene var tidligere sjøboder, til lasting/lossing av varer. I dag huser bryggene restauranter, kontorlokaler, butikker og boliger
/KF-arkiv ※.

Bryggene i Trondheim befinner seg langs Nidelva i Kjøpmannsgata og på Nedre Bakklandet, samt mot Kanalhavnen i Fjordgata og Sandgata.

Byens kjøpmenn brukte bryggene som pakkhus og varelager. Bryggene - eller sjøbodene, som de også ble kalt - har gjennom historien vært utsatt for mange branner. De eldste bevarte bryggene i dag er å finne langs elva mellom Gamle bybro og Bakke bru, og de er stort sett fra 1700-tallet. Bryggene mot kanalen, eller sjøen, ble opprinnelig oppført ca. 1750, men disse strøk etter hvert med i branner, slik at de bryggene som står her i dag er fra 1800- og 1900-tallet. De fleste bryggene på Bakklandet, og mange av bryggene mot Kanalen, er nå tatt i bruk til boligformål, mens bryggene i Kjøpmannsgata fortsatt blir benyttet til næringsvirksomhet; butikker, kontorer, restauranter og så videre.

Den eldste bryggen som er nevnt i historien er Kongsbryggen, som tilhørte Olav Tryggvasons kongsgård. På den tiden tjente bryggene også som forsvarsverk mot elva, som var fiendens naturlige angrepspunkt mot byen, etter som de kom sjøveien. Bryggene hadde svalganger og skjermer, hvorfra man kunne kaste stein ned på fienden. Senere ble svalgangene benyttet som en offentlig passasje. I dag har man igjen begynt å gjenåpne svalganger foran bryggene der det har vært mulig.

Ekstern lenke:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg