Den første bebyggelsen på Bakklandet kom på midten av 1600-tallet og området kom etter hvert til å bli Trondheims første forstad. Under den svenske beleiringen av byen i 1658 ble all bebyggelsen brent ned. I 1718 ble Bakklandet på ny satt fyr på, men denne gangen av norske styrker som ledd i forsvaret av byen, nemlig for å komme Armfelts tropper i forkjøpet.
Som på bysiden bestod også bebyggelsen på Bakklandet av brygger langs elva og bolighus innenfor. De som bodde her var stort sett småkjøpmenn, håndverkere og arbeidsfolk, så bryggene var mindre her, og husene enklere og ofte bare i én etasje. Mange av kjøpmennene som hadde brygge i byen oppførte også brygge og lagerhus Bakklandssida, blant annet fordi det ble innført restriksjoner mot oppbevaring av forskjellige brennbare produkter i bryggene i byen.
Bakklandet var ikke med i Cicignons byplan for Trondheim av 1681, så her vokste bebyggelsen og gatenettet mer planløst fram. Lenge var beboerne på Bakklandet henvist til brua ved Elgeseter dersom de hadde ærend i byen, men i 1681 ble den første brua bygd, omtrent der Gamle Bybro er i dag. Dagens bru, med de karakteristiske portalene, stod ferdig i 1861. I 1887 kom også den første brua over elva ved Bakke, mens dagens Bakke bru er fra 1927.
Bakklandet ble innlemmet i Trondheim by i 1846. Fra slutten av 1970-årene begynte en ny epoke i bydelens historie; preget den hadde hatt som arbeiderbydel forsvant, husene ble pusset opp og Bakklandet er i dag et svært attraktivt boområde med et yrende folkeliv. Her finnes mange restauranter, kafeer og kneiper samt småbutikker av forskjellig slag.
Kommentarer (2)
skrev Jon Richardsen
Artikkelen burde kanskje hatt med et par setninger om leirraset som rammet området 10. nov. 1634. Tre personer omkom
svarte Knut A. Rosvold
Ja, et slikt leirskred skal ha funnet sted, men jeg ser det nesten ikke finnes omtale og dokumentasjon omkring det. Det er heller ikke omtalt i Trondheim byleksikon. Inntil jeg kommer over mer dokumentasjon om skredet mener jeg det kanskje ikke behøver å nevnes.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.