Grand Canyon National Park

Grand Canyon National Park .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Grand Canyon National Park er en nasjonalpark i USA som omfatter over 4900 km2 av Coloradoplatået i nordvestre Arizona. Landskapet er halvørken og består av vekselvis høye platåer og bassenger, typisk for den sørvestre delen av USA. Elver har skåret seg dypt ned i berget og dannet tallrike elvegjel med bratte sider (canyon).

Nasjonalparken ble opprettet i 1919, og står på UNESCOs Verdensarvliste.

Geologi

Skog finnes i høyereliggende områder, mens de lavereliggende områdene er en serie av ørkenbassenger. Grand Canyon er et av de mest studerte geologiske landskapene i verden og er velkjent for sin geologiske betydning. Parken inneholder svært gode eksempler fra tre av de fire overordnede geologiske tidsepokene. Videre finnes rike og varierte forekomster av fossiler, en stor bredde av geologiske forekomster og bergarter. Parken har mange hulesystemer som inneholder vidstrakte og viktige geologiske, paleontologiske, arkeologiske og biologiske forekomster.

Grand Canyon betraktes som et av de fineste eksemplene på erosjon i tørre landområder. Canyonen er gravd ut av Coloradoelven, og den har store dimensjoner. I snitt er den rundt 1300 meter dyp i hele sin lengde, som er 446 kilometer. På det dypeste er den 2000 meter dyp, og den er 24 km bred på det meste.

Sammen med de to tilstøtende nasjonalparkene Bryce Canyon og Zion danner Grand Canyon et sammenhengende område med en geologisk dokumentasjon som spenner over mesteparten av den geologiske historien.

Plante- og dyreliv

Parken inneholder flere store økosystemer. Det store biologiske mangfoldet kan tilskrives forekomsten av fem av totalt sju vegetasjonssoner og tre av totalt fire ørkentyper i Nord-Amerika. De fem vegetasjonssonene er Lower Sonoran, Upper Sonoran, Transition, Canadian og Hudsonian. Dette tilsvarer en reise horisontalt fra Mexico i sør til Canada i nord.

Parken er også en økologisk refuge, med forholdsvis uforstyrrede rester av minkende økosystemer (som boreale skoger og visse typer ørkenvegetasjon). Den huser mange sjeldne, endemiske og spesielt beskyttede planter og dyr. Det er registrert over 1500 plantearter, 355 fuglearter, 89 pattedyrarter, 47 reptilarter, ni amfibiske arter og 17 fiskeslag i parken.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg