Brunehild

Faktaboks

Brunehild

Brunhild, Brunhilda, Brunhilde, Brunehaut, Brunechildis

Født
534
Død
613, Renève, Burgund (nå i Frankrike)
omtrentlig fødselsår
Brunehild var dronning i Austrasia, en del av Det frankiske riket. Hun ble henrettet ved å bli slept etter en hest. Fremstilling av Brunehilds død fra et fransk manuskript fra 1300-tallet.
Av /Grandes Chroniques de France de Charles V.

Artikkelstart

Brunehild var dronning av Austrasia i kraft av sitt ekteskap med kong Sigebert av Austrasia fra 567. Hun var datter av vestgoterkongen Athanagild i Spania.

Sigeberts bror Chilperik av Neustria giftet seg med Brunehilds søster, Galsvintha, men han fikk henne drept og giftet seg så med elskeren sin, Fredegunde. Sigebert ville straffe Chilperik på grunn av dette, og krevde at medgiften Chilperik hadde fått gjennom ekteskapet med Galswintha skulle falle til Brunehild. Dette førte til konflikt, og Chilperik drepte Sigebert i 575 og satte Brunehild i fengsel.

Brunehild slapp siden fri og ble formynder for sønnen sin, Childebert, og Childeberts sønner etter at han døde i 595. Fredegunde og sønnen hennes, Chlotar, forfulgte senere Brunehild. Brunehild hadde på et visst punkt overtaket og fikk makten i Burgund, men hun ble forrådt av sin egen adel og dømt for mord på ti fyrster, blant dem Sigebert. Hun ble slept i hjel av en hest.

Brunehild skildres i Gregor av Tours' Historia Francorum («Frankernes historie») som vakker, ærværdig og storsinnet, og hun virker å ha vært en fremtredende regent. Flere forskere oppfatter også Brunehild som den samme som valkyrjen i Volsungesagnet og Nibelungenlied under navnet Brynhilde. Navnet hennes betyr brynjekledd valkyrje.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg