Boris Karloff

Faktaboks

Boris Karloff
William Henry Pratt
Uttale
kˈarloff
Født
23. november 1887, Camberwell, Surrey (nå i London)
Død
2. januar 1969, Midhurst, West Sussex
Den mest berømte filmatiseringen av Mary Shelleys Frankenstein er James Whales film Frankenstein fra 1931 hvor Boris Karloff spilte monsteret.
Mary Shelleys gotiske science fiction-roman Frankenstein fra 1818 er blant de viktigste inspirasjonskildene til skrekkfilmer i mange ulike perioder.
/Universal Studios.

Artikkelstart

Boris Karloff var en britisk skuespiller som gjorde karriere i amerikanske skrekkfilmer.

Han hadde sin scenedebut i Canada i 1910, og sin filmdebut i Hollywood i 1918. Ingen av hans cirka 40 stumfilmroller førte til noe gjennombrudd, men han ble lagt merke til i The Criminal Code (1931).

Med rollen som det navnløse, menneskeskapte uhyret i James Whales Frankenstein (1931) skapte han imidlertid en av filmhistoriens mest kjente og imiterte figurer. Den videre karrieren kom for en stor del til å bestå av skrekkfilmer og skrekkfilmparodier, og blant høydepunktene er Karl Freunds The Mummy (1932) og Robert Wises The Body Snatcher (1945).

Han hadde også roller i John Fords The Lost Patrol (1934) og – som gammel skrekkfilmstjerne – i Peter Bogdanovich' Targets (1968). Karloff medvirket dessuten i store suksesser på Broadway, blant annet som Jonathan Brewster i Arsenikk og gamle kniplinger (1941) og som Kaptein Krok i Peter Pan (1950).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg