Boris Johnson, britisk politiker for Det konservative partiet og utenriksminister i Theresa Mays regjering. Han er utdannet ved prestisjefylte institusjoner som Eton College og Oxford University, der han blant annet studerte klassiske fag. Han har en yrkeskarriere som journalist og var blant annet redaktør av tidsskriftet The Spectator 1999–2005.

Boris Johnson var medlem av parlamentet 2001–08 og med i skyggeregjeringen 2004–07. I 2008 forlot han parlamentet og ble året etter valgt til borgermester i London. Han ble gjenvalgt for en ny periode i 2012. Boris Johnson ble på ny valgt inn i parlamentet ved valget 2015.

Boris Johnson er en fargerik og utradisjonell britisk politiker som flere ganger har kommet med kontroversielle uttalelser. Hans folkelige stil (blant annet sykler han til jobben) kombinert med hans aristokratiske bakgrunn har gjort ham til en medieyndling og en av Storbritannias mest kjente politikere. Han ble hyppig nevnt som en mulig arvtaker som partileder etter David Cameron etter at Johnsons periode som borgermester (Mayor of London) utløp i 2016.

Johnson sto i første rekke blant de som kjempet for utmeldelse av EU i Folkeavstemningen om Storbritannias medlemskap i EU. Etter at leave-siden vant avstemningen og Cameron varslet at han trakk seg som partileder, var det ventet at Johnson ville lansere sitt kandidatur. Johnson valgte å ikke stille til valg da han ble utmanøvrert av sin tidligere støttespiller Michael Gove, som uventet lanserte sitt kandidatur. Den nye partilederen og statsministeren, Theresa May, utnevnte Boris Johnson til utenriksminister i sin regjering.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.