Boris Johnson

Faktaboks

Boris Johnson
Født
19. juni 1964, New York City, USA
Boris Johnson på vei ut fra Downing Street nr. 10 etter møte med statsminister Theresa May.
Boris Johnson portrett
Av /Sipausa/Scanpix.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Boris Johnson er en britisk politiker for Det konservative partiet som var borgermester i London fra 2009 til 2016 og utenriksminister i Theresa Mays regjering fra 2016 til 2018. Johnson frontet kampanjen for Storbritannias utmeldelse av EU, «Leave», best kjent som «Brexit».

Bakgrunn

Han er utdannet ved prestisjefylte institusjoner som Eton College og Oxford University, der han blant annet studerte klassiske fag. Han har en yrkeskarriere som journalist og var blant annet redaktør av tidsskriftet The Spectator fra 1999 til 2005.

Politiker

Boris Johnson var medlem av parlamentet fra 2001 til 2008 og med i skyggeregjeringen fra 2004 til 2007. I 2008 forlot han parlamentet og ble året etter valgt til borgermester i London. Han ble gjenvalgt for en ny periode i 2012, og deretter på ny valgt inn i parlamentet ved valget 2015.

Stil

Boris Johnson er en fargerik og utradisjonell britisk politiker som flere ganger har kommet med kontroversielle uttalelser. Hans folkelige stil (blant annet sykler han til jobben) kombinert med hans aristokratiske bakgrunn har gjort ham til en medieyndling og en av Storbritannias mest kjente politikere. Han ble hyppig nevnt som en mulig arvtaker som partileder etter David Cameron etter at Johnsons periode som borgermester (Mayor of London) utløp i 2016.

Brexit

Johnson sto i første rekke blant de som kjempet for utmeldelse av EU i Folkeavstemningen om Storbritannias medlemskap i EU – «Brexit». Etter at leave-siden vant avstemningen og Cameron varslet at han trakk seg som partileder, var det ventet at Johnson ville lansere sitt kandidatur. Men Johnson valgte å ikke stille til valg da han ble utmanøvrert av sin tidligere støttespiller Michael Gove, som uventet lanserte sitt kandidatur. Den nye partilederen og statsministeren, Theresa May, utnevnte Boris Johnson til utenriksminister i sin regjering 13. juli 2016. 9. juli 2018 tok Johnson avskjed fra ministerposten, i protest mot statsminister Mays håndtering av Brexit-forhandlingene med EU.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg