Boris Johnson

Faktaboks

Boris Johnson
Født
19. juni 1964, New York City, USA
Boris Johnson på vei ut fra Downing Street nr. 10 etter møte med daværende statsminister Theresa May.
Boris Johnson portrett
Av /Sipausa/Scanpix.
Boris Johnson holder sitt første regjeringsmøte som statsminister 25. juli 2019.
Av .
Lisens: OGL v.3

Artikkelstart

Boris Johnson er en britisk politiker og statsminister i Storbritannia for Det konservative partiet. Johnson overtok som statsminister den 24. juli 2019 etter at Theresa May trakk seg 7. juni.

Mellom 7. juni og 23. juli 2019 arrangerte det konservative partiet ledervalg, og Johnson ble valgt til leder 23. juli. Dagen etter overtok Johnson mandatet til May fra valget i 2017, og styrte en mindretallsregjering – med støtte fra Det demokratiske unionistpartiet i Nord-Irland – frem til 12. desember 2019. Da vant Johnson og det konservative partiet det nyutskrevne parlamentsvalget og dannet en solid flertallsregjering.

Johnson var borgermester i London fra 2009 til 2016 og utenriksminister i Theresa Mays regjering fra 2016 til 2018. Johnson frontet kampanjen for Storbritannias utmeldelse av EU, «Leave», best kjent som «Brexit». Johnsons regjering fullførte Brexit 31. januar 2020 og forhandler en handelsavtale med EU frem mot 31. desember 2020.

Bakgrunn

Johnson er utdannet ved prestisjefylte institusjoner som Eton College og Oxford University, der han blant annet studerte klassiske fag. Han har en yrkeskarriere som journalist og var blant annet redaktør av tidsskriftet The Spectator i perioden fra 1999 til 2005.

Politiker

Johnson var medlem av parlamentet fra 2001 til 2008 og med i skyggeregjeringen fra 2004 til 2007. I 2008 forlot han parlamentet og ble året etter valgt til borgermester i London. Han ble gjenvalgt for en ny periode i 2012, og deretter på ny valgt inn i parlamentet ved valget 2015.

Stil

Boris Johnson er en fargerik og utradisjonell britisk politiker som flere ganger har kommet med kontroversielle uttalelser. Hans folkelige stil (blant annet sykler han til jobben) kombinert med hans aristokratiske bakgrunn har gjort ham til en medieyndling og en av Storbritannias mest kjente politikere.

Johnson ble hyppig nevnt som en mulig arvtaker som partileder etter David Cameron etter at Johnsons periode som borgermester (Mayor of London) utløp i 2016. Etter Camerons avgang samme år og Mays inntreden vokste Johnson i anseelse i konservative rekker. Johnson er både elsket og hatet for sin stil og sin politikk.

Den utradisjonelle stilen er vesentlig dempet etter Johnson ble statsminister i 2019. Høsten 2021 ble hans livsstil igjen kritisert på bakgrunn av koronapandemien og begravelsen til prins Philip, da Johnson brøt med regler om smittevern og andre kutymer som statsminister. Etterforskning i saken ble betegnet partygate, som dokumenterte fester i statsministerboligen.

Brexit

Johnson sto i første rekke blant de som kjempet for utmeldelse av EU i Folkeavstemningen om Storbritannias medlemskap i EU – «Brexit». Etter at leave-siden vant avstemningen og Cameron varslet at han trakk seg som partileder, var det ventet at Johnson ville lansere sitt kandidatur. Men Johnson valgte ikke å stille til valg da han ble utmanøvrert av sin tidligere støttespiller Michael Gove, som uventet lanserte sitt kandidatur. Den nye partilederen og statsministeren, Theresa May, utnevnte Johnson til utenriksminister i sin regjering 13. juli 2016. 9. juli 2018 tok Johnson avskjed fra ministerposten, i protest mot statsminister Mays håndtering av Brexit-forhandlingene med EU.

I juli 2019 tok Johnson over som partileder og statsminister etter at Theresa May gav opp å iverksette Brexit. Etter valget 12. desember 2019 fullførte Johnson Brexit 31. januar 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg