Theresa May

Faktaboks

Født
1. oktober 1956
Fødested
Eastbourne, England
Theresa May ankommer Downing street 10, dagen etter at hun er utnevnt til statsminister.
av /Sipausa/Scanpix. Gjengitt med tillatelse

Theresa May, britisk politiker for Det konservative partiet. Hun er partiets leder og statsminister i Storbritannia. May overtok begge posisjonene etter David Cameron som trakk seg etter Folkeavstemningen om Storbritannias medlemskap i EU.

May er utdannet i geografi ved Universitetet i Oxford. Hun ble første gang folkevalgt i London-bydelen Merton 1984-94. Medlem av parlamentet siden 1997 og av den konservative skyggeregjeringen på ulike poster 1999–2010. Hun var partisekretær 2002– 03.

Fra 2010 til 2016 var Theresa May innenriksminister i Storbritannia i regjeringen til David Cameron. I perioden 2010–12 var hun også likestillingsminister.

Theresa May lanserte sitt kandidatur som partileder og dermed statsminister etter at David Cameron varslet at han ville trekke seg etter folkeavstemningen om Storbritannias medlemskap i EU. Ytterligere fire parlamentsmedlemmer fra partiet meldte sitt kandidatur. Partigruppen i parlamentet reduserte gjennom avstemninger antallet kandidater til to, før partimedlemmene skulle velge mellom disse. May hadde klart størst støtte i parlamentsgruppen. Den andre kandidaten, energiminister Andrea Leadsom, trakk seg slik at det ikke ble noen valgkamp. May overtok som partileder 11. juli og fikk 13. juli i oppdrag av dronningen å danne regjering.

May, som sto på remain-siden i EU-kampen, men som ikke var blant de som sto på barrikadene, har tydelig erklært at det ikke blir noen omkamp om EU-medlemskap. Hun har også gjort det klart at det ikke blir noe nytt parlamentsvalg som følge av resultatet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg