Boards of Canada er en skotsk elektronikaduo dannet i Edinburgh, Skottland, i 1986 av brødrene Michael Sandison (født i 1970) og Marcus Eoin (født i 1971). Boards of Canada er kjent for sin melodiøse, atmosfæriske elektronika/ambientmusikk, som i stor grad er basert på bruk av analoge synther.

Brødreparet vokste opp i en musikalsk familie, og spilte forskjellige instrumenter i lokale band mens de utforsket teknisk utstyr og opptaksmuligheter hjemme på gutterommet. I 1986 ble Marcus med i storebror Michaels band Boards of Canada, og tre år senere var de redusert til en duo.

I de kommende årene gjorde de mange konserter som en del av musikkollektivet Hexagon Sun, og spilte inn store mengder låtmateriale. De selvfinansierte EP’ene Twoism (1995) og Boc Maxima (1996) vekket interessen til Skam Records, som utga Hi scores i 1996. Boards of Canada var deretter oppvarmingsband for Autechre på deler av deres turné, før de gikk i studio og spilte inn albumdebuten Music has the right to children (1998), en samling låter som fikk svært god mottakelse av en rekke medier, som Mojo og BBC Music.

Oppfølgeren Geogaddi (2002) representerte et brudd med den drømmende nostalgien fra debuten, og tok en mer eksperimentell retning som ble beskrevet som mørk og klaustrofobisk. Brødrene har selv uttalt at de er inspirert av en serie med naturdokumentarer produsert av National Film Board of Canada på 1970-tallet, samt band som The Beatles, The Incredible String Band og My Bloody Valentine.

Mens The Campfire Headphase (2005) gjorde musikken til Boards of Canada tilgjengelig for et bredere publikum, hadde den etterlengtede returen med Tomorrow’s Harvest (2013) et mer kjølig lydbilde. Utgivelsen fikk likevel gode kritikker, og mye oppmerksomhet etter en kreativ og langvarig markedsføringskampanje. Denne innebar at bandets fans måtte samle koder fra ulike kilder, blant annet en 12"-vinylutgivelse, programmer på BBC og NPR, samt en TV-reklame på Cartoon Network, for finne detaljer om den forestående utgivelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg