My Bloody Valentine er et irsk indierockband. De er det første såkalte shoegaze-bandet. De spiller innadvendt, svevende rock med feedback, gitarstøy og skjøre melodier. Øredøvende lyd preger konsertene. Bandnavnet er etter en kanadisk b-film.

Faktaboks

Uttale
mai blˈʌdi vˈæləntain

Bandet ble dannet i Dublin i 1983 av gitaristen, låtskriveren og vokalisten Kevin Shields (født 1963), trommeslageren Colm O'Ciosoig (født 1964), vokalisten Dave Conway og keyboardisten Tina Durkin. Bosatt i Berlin albumdebuterte de i 1985 med This Is Your Bloody Valentine, hvorpå bandet flyttet til London og fikk en fast bassist, Debbie Goodge (født 1962). I 1987 ble Conway og hans kjæreste Tina erstattet av gitaristen og vokalisten Bilinda Butcher (født 1961).

Isn't Anything (1988) regnes som en klassiker og det første shoegaze-albumet. My Bloody Valentine brukte tre år på oppfølgeren Loveless (1991), som kostet så mye å lage at det nesten tok knekken på deres plateselskap Creation Records. O'Ciosoig og Goodge sluttet i 1995, mens Shields i 1997–2006 spilte gitar for Primal Scream.

I 2007 erklærte han at albumet bandet hadde jobbet med i ni år nesten var ferdig, og året etter holdt han, O'Ciosoig, Goodge og Butcher sine første konserter sammen på 13 år. Da det nye albumet m b v kom ut i februar 2013, kunne det bare kjøpes som nedlasting.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg