Autechre er en britisk elektronikaduo dannet i Rochdale i Manchester, Storbritannia, i 1987 av Sean Booth (født i 1973) og Rob Brown (født i 1971).

Booth og Brown møttes i hjembyen Rochdale i 1987 gjennom en felles interesse for hip hop, graffiti og mikstaper. De byttet og laget sine egne taper før de gradvis begynte å komponere egen musikk på analogt utstyr mens begge fortsatt gikk på videregående skole, inspirert av band som Mantronix og Art of Noise.

Den første utgivelsen til Booth og Brown var 12-tommeren Lego feet (1991), utgitt under samme navn, mens singelen Cavity job ble utgitt samme år under navnet Autechre. Det var dog først da det renommerte selskapet Warp Records kom på banen at hjulene begynte å rulle for duoen. Debutalbumet Incunabula (1993) ble en kommersiell suksess, men først på fullengder nummer tre, Tri Repetae (1995), begynte en mer eksperimentell retning å ta form. Dette ble senere videreutviklet i utgivelsen Confield (2001).

Kritikere har siden debuten forsøkt å plassere bandet i sjangeren intelligent dance music, men det musikalske uttrykket til Autechre har endret seg vesentlig fra det som først var en mer dansevennlig og konvensjonell elektronika basert på analoge synther. På senere utgivelser har det vært et større fokus på det eksperimentelle og abstrakte med bruk av digitale synther, selv om den gjenkjennelige perkusjonen og komplekse rytmebruken fortsatt er en viktig bestanddel.

I 2011 kom det en samleutgivelse med et utvalg av duoens EP-er kalt EPs 1991 – 2002. Deretter kom Exai (2013), Autechres ellevte studioalbum, som var fordelt over 17 spor på til sammen to timer.

Autechre har gjennom hele karrieren remikset andre artister, deriblant Tortoise og Skinny Puppy, og har turnert i både Europe, USA og Asia en rekke ganger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg