Faktaboks

Bo Xilai

薄熙来

Uttale

IPA: /bo ɕilai/

Født
3. juli 1949, Beijing
Bo Xilai og Gutierrez
Bo Xilai møter USAs utenriksminister Gutierrez i 2007.
Av .
Lisens: fri

Bo Xilai, kinesisk politiker. Bo var blant annet ordfører i havnebyen Dalian i årene 1993–2000, guvernør for Liaoning-provinsen fra 2001 (de facto) til 2004 og Kinas handelsminister fra 2004 til 2007. Han ble utnevnt som partisjef for Chongqing og var medlem av Politbyrået frem til han ble fratatt alle politiske verv i 2012.

Politisk karrière

I Chongqing ble han kjent for å gjennomføre forskjellige politiske tiltak som ble kjent under navnet «Chongqing-modellen», som var sosiale og økonomiske tiltak mot de utfordringene som dukket opp som resultat av Kinas økonomiske reformer. Disse tiltakene omfattet økt statlig kontroll og harde kampanjer mot organisert kriminalitet og mer sikkerhet for befolkningen. Dette ble utført i nært samarbeid med politisjefen i Chongqing, Wang Lijun.

Bo initierte også kampanjer for å gjenopplive «rød kultur» og styrke den offentlige moralen. Her hentet han inspirasjon fra Mao Zedongs kampanjer med sitater fra Mao, revolusjonære sanger, TV-programmer og operaer. Han oppmuntret også studenter til å dra ut på landet for å arbeide på samme måte som under Kulturrevolusjonen. En annen viktig del av Chongqing-modellen var en sosialpolitikk for å utjevne inntektsforskjeller og forskjeller mellom by og land. Bos politikk vant popularitet, men hans ledelse er av andre beskrevet som hensynsløs og propagandistisk. Dette viste han blant annet da han var guvernør i Liaoning-provinsen, hvor han satte i gang en hard forfølgelse av Falun Gong-medlemmer.

Fjernet fra makten

Bo Xilais fall fra kinesisk topp-politikk startet etter at den britiske statsborgeren Neil Heywood ble funnet død på sitt hotellværelse i Chongqing. Etter hvert ble dødsfallet bekreftet som drap, hvor Bo Xilais nærmeste familie var innblandet. Hendelsene involverte også politisjef Wang Lijun, som ved USAs konsulat i Chengdu fremla indisier mot Bo Xilais familie. Wang ble senere idømt 15 års fengsel for forsøk på avhopping, maktmisbruk og korrupsjon. Bo Xilais kone Gu Kailai fikk i 2012 en betinget dødsdom for mordet på Neil Heywood.

Bo Xilai ble i løpet av 2012 fratatt stillingen som partisjef i Chongqing, medlem av Politbyrået og Den nasjonale folkekongress, og ble med dette fratatt all innflytelse i kinesisk politikk. Mange på venstresiden i kinesisk politikk reagerte sterkt på prosessen mot Bo, og flere antydet at den var preget av bakvaskelser og sammensvergelser mot en politiker med ideer og metoder som var en utfordring for maktapparatet i Beijing.

I juli 2013 ble Bo Xilai anklaget for bestikkelser, korrupsjon og maktmisbruk. Rettssaken varte fra 22. august til 22. september samme år, og endte med at han ble fratatt all eiendom og idømt livsvarig fengsel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg