Grunnkretsen Bjørke omfatter fjordbotnen og store fjellområder
Tussa kraftverk
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Bjørke er ei grend og en grunnkrets i Volda kommune i Møre og Romsdal, ved botnen av Storfjorden, innerste del av Hjørundfjorden.

Grunnkretsene Bjørke og Viddal ble i forbindelse med kommunereformen overført fra Ørsta kommune til nye Volda kommune. Dette var i tråd med lokale ønsker. Bygdene har bare veiforbindelse sørøstover gjennom Sjåstaddalen til Austefjorden innerst i Voldsfjorden og til Hornindal.

Bjørke og Viddal utgjorde 18 prosent av arealet i Ørsta, men hadde bare 104 av innbyggerne eller én prosent av Ørstas befolkning ved avståelsen.

Bjørke og Viddal utgjør også Storfjorden sogn. Sognekirke er Bjørke/Storfjord kyrkje ved fjordbotnen, en langkirke i tre fra 1919.

Tussa kraftverk ligger 750 meter inne i fjellet øst for fjordbotnen og nytter det 646 meter høye fallet fra Tyssevatnet (656 meter over havet). Kraftverket har en maskininstallasjon på 60 MW og en midlere årsproduksjon på 275 GWh.

Kart

Bjørke
Bjørke
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Torbjørn Urke. «Bjørke kyrkje 75 år». I: Frå Hjørundfjord 1995. Sidene 19–42.
  • Gunnar Ellingsen. Tussa kraft : 1949–1999. Utgitt av Tussa kraft, 1999.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg