Demningen ved Bjølvo-kraftverket
.
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Bjølvo kraftverk
Av /Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Bjølvo kraftverk er et vannkraftverk i Bjølvovassdragat, Ålvik i Kvam kommune, Vestland fylke.

Kraftverket utnytter fallet fra Bjølsegrøvvatnet (880-862 meter over havet) og ned til Hardangerfjorden, fallhøyde 874 meter. Det overføres også vann fra bekkeinntak og fra Kastdal pumpestasjon. De to peltonturbinene yter henholdsvis 90 og 9 MW på generatorene. Midlere årsproduksjon 391 GWh. At det er to aggregater skyldes at kraftverket leverer kjølevann til smelteverket, samt gir tilskudd til drikkevannforsyningen til Ålvik. Derfor var det lønnsomt å installere det lille aggregatet og kjøre dette når det store står, fremfor å tappe vannet forbi. Kraftverket ble offisielt satt i drift i 2004. Det eies og drives av Statkraft.

Gamle Bjølvo kraftverk

Det gamle Bjølvo kraftverk ble satt i drift i 1919 av A/S Bjølvefossen. Staten overtok kraftverket i 1964 som følge av hjemfall (foregrepet hjemfall) og Bjølvefossen leide så verket frem til 1997, da Statkraft overtok driften. Det gamle stasjonen ble revet etter at det ble gjennomført en omfattende historisk dokumentasjon i 2014 og 2015.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg