Bernhard Schlink

Faktaboks

Bernhard Schlink
Født
6. juli 1944, Bielefeld
Bernhard Schlink (2012)

Artikkelstart

Bernhard Schlink, tysk forfatter og jurist. Romanen Der Vorleser (1995, norsk oversettelse Høytleseren, 1997) gjorde ham internasjonalt kjent.

Jurist og forfatter

Schlink er utdannet jurist, var professor i jus og arbeidet som dommer. Hans juridiske bakgrunn har satt spor etter seg i hans litterære verk som kretser om tema som skyld, ansvar og rettferdighet.

Kriminalserien om Gerhard Selbs

Schlink debuterte med kriminalserien om den gamle privatdetektiven Gerhard Selbs, en mann som hadde vært dommer under nasjonalsosialismen, men som har tatt et oppgjør med egen fortid. Den første kriminalromanen, Selbs Justiz (1987), skrev Schlink sammen med Walter Propp (født 1948), de påfølgende – Die gordische Schleife (1988), Selbs Betrug (1992) og Selbs Mord (2001) alene. Kriminalserien ble en stor suksess, og forfatteren ble hedret med blant annet Friedrich Glauser-prisen (1989) og Den tyske krimprisen (1993).

Høytleseren

Schlinks mest kjente verk er Der Vorleser (1995, norsk oversettelse Høytleseren, 1997). Romanen handler om en gutt i puberteten som forelsker seg i en kvinne som er eldre enn ham. De to treffes i hemmelighet, og etter hvert utvikler det seg et rituale som innebærer at han leser høyt for henne fra skjønnlitterære tekster. Til slutt forstår han at hun ikke kan lese. Forholdet tar slutt. Noen år senere studerer han jus. Da han og hans medstudenter overværer en rettssak mot tidligere fangevoktere i konsentrasjonsleirne, ser han henne blant de anklagede og erfarer at hun hadde vært fangevokter i Auschwitz. Romanen ble Schlinks internasjonale gjennombrudd. Den har blitt oversatt til mange språk og ble filmatisert under tittelen The Reader (2009) i regi av Stephan Daldry. Hovedrollene ble spilt av Nicole Kidman og den tyske skuespilleren David Kross.

Senere prosa

I 2000 kom fortellingene Liebesfluchten (norsk oversettelse Kjærlighetsflukt, 2001). Romanen Die Heimkehr (2001), som handler om en ung mann som leter etter sin biologiske far, kan leses som en utviklingsroman. Både Die Frau auf der Treppe (2014) og Olga (2018) har blitt bestselgere. Schlink har også skrevet essays.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg