Bern, forbundshovedstad i Sveits og hovedstad i kanton Bern, ved elven Aare, 542 moh.; 123 800 innb. (2011), 355 600 inkl. forsteder (2012, agglomerasjonen Bern). Sete for de internasjonale post-, telegraf- og jernbaneunioner. Bern er først og fremst forvaltningssenter og handelsby, men har også noe industri, især maskin-, næringsmiddel-, tekstil- og kjemisk (farmasøytisk) industri. Viktig jernbaneknutepunkt. Internasjonal flyplass i Belp, 6 km sørøst for bysenteret.

Bern har universitet, grunnlagt 1834, og flere høyskoler i tekniske, økonomiske og administrative fag. Mange museer, bl.a. Zentrum Paul Klee (åpnet 2005, tegnet av Renzo Piano) og Einsteinhaus i gamlebyen der Albert Einstein bodde 1903-05 mens han utviklet relativitetsteorien. Det sveitsiske alpinmuseum ligger i Bern.

Bern er en av Sveits' vakreste byer. Den gamle bydelen, som står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv, har en unik byarkitektur (6 km lange bueganger), likeledes en unik beliggenhet på en halvøy omgitt av Aare på tre kanter. Fem høye broer (ca. 40 m over elven) fører over til de nyere bydelene. Bebyggelsen besto hovedsakelig av tømmerhus inntil en brann i 1405. Den ble gjenoppbygd i mur og stein med bibehold av den eldre byplanen; Bern er en av de få byene i Europa som har bevart byplanen fra middelalderen. Viktige turistattraksjoner er klokketårnet (Zeitglockenturm) med sine bevegelige dukker, den praktfulle gotiske domkirken Münster (katolsk), påbegynt 1421, men ikke fullført før 1893 og Heiliggeistkirche (protestantisk), som regnes som Sveits' vakreste barokkirke. Rådhus fra begynnelsen av 1400-tallet, reist like etter bybrannen.

Bern ble grunnlagt 1191 og ble fri riksstad 1218. I 1353 ble den forent med skogkantonene og opptatt i det sveitsiske edsforbundet. Forbundshovedstad fra 1848.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.