Faktaboks

Bente Rasmussen
Født
1950, Mandal

Bente Rasmussen er en norsk sosiolog som særlig har forsket på arbeidsorganisasjoner i et kjønns- og mangfoldsperspektiv. Hun var professor i sosiologi ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU, fra 2002 til gikk av og ble professor emerita i 2019.

Karriere

Rasmussen tok en samfunnsvitenskapelig grad i Amsterdam i 1978, og ble da hun kom tilbake til Norge ansatt ved Institutt for industriell miljøforskning (IFIM). Her arbeidet hun til 1991, da hun ble tilsatt som førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap, Universitetet i Trondheim, AVH. Rasmussen disputerte for doktorgraden (dr.polit) i 1999, og ble professor i 2002. Sammen med Elin Kvande ble Rasmussen i 2023 tildelt Norsk sosiologforenings hederspris.

Arbeider

Rasmussens mest kjente arbeid er boka Nye kvinneliv. Kvinner i menns organisasjoner, som hun publiserte i 1991 sammen med Elin Kvande. Boken bidro blant annet til å føre kvinne- og kjønnsperspektiver inn i arbeids- og organisasjonssosiologien. Forfatterne trakk også opp et skille mellom dynamiske og statiske organisasjoner og argumenterte for at det påvirket kvinners karrierebetingelser.

Senere har Rasmussen fortsatt å forske på arbeids- og organisasjonsliv i et kjønns- og mangfoldsperspektiv. I tillegg har hun skrevet flere artikler med et kritisk perspektiv på utviklingen i universitetssektoren.

Noen sentrale arbeider

Rasmussen, B.: From Collegial Organization to Strategic Management of Resources: Changes in Recruitment in a Norwegian University. Sage Open 5 (3), 2015.

Rasmussen, Bente. Kunnskapsorganisasjoner – postbyråkrati eller markedsstyrt?. Nordiske organisasjonsstudier, volum 10 (3), 2008

Kvande, E. og B. Rasmussen: Arbeidslivets klemmer. Paradokser i det nye arbeidslivet. Fagbokforlaget, 2007.

Forseth, U. og B. Rasmussen: Arbeid for livet. Gyldendal Akademisk, 2002

Rasmussen, B.: Hjemmesykepleien som grådig organisasjon. Makt og ansvar i desentraliserte organisasjoner. Tidsskrift for samfunnsforskning 41 (1)., 2000.

Kvande, E. og B. Rasmussen: Nye kvinneliv. Kvinner i menns organisasjoner. AdNotam Gyldendal, 1991

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg