Beniamino Gigli

Faktaboks

Beniamino Gigli
Uttale
dʒˈilji
Født
20. mars 1890, Recanati, Italia
Død
30. november 1957, Roma, Italia
Beniamino Gigli

Beniamino Gigli

Av /NTB Scanpix ※.

Beniamino Gigli var en italiensk operasanger (tenor), kjent som en av verdens fremste tidlig på 1900-tallet. Han ble ansett som Enrico Carusos arvtaker, etter dennes død i 1921, og ble gjennom sine film- og plateinnspillinger svært populær verden over.

Tidlig karriere

Benjamino Gigli utmerket seg tidlig som sanger og fikk stipend for å studere i Roma. I 1914 vant han en sangkonkurranse i Parma, som blant annet brakte ham rollen som Enzo i La gioconda (Ponchielli) ved operahuset i Rovigo. Dette medførte en rekke engasjementer på store italienske operascener. Han hadde sin debut på La Scala i Milano i 1918.

Til New York

Etter engasjementer i Spania og Latin-Amerika, debuterte han i 1920 som Faust i Mefistofele (Boito) på Metropolitan Opera i New York. Der ble han i de tolv følgende sesongene, men rakk også å debutere i tittelrollen i Andrea Chenier (Giordano) ved Royal Opera House i London i 1930.

Tilbake til Europa

I 1932 brøt han med Metropolitan på grunn av uenighet om honorar. Etter dette dro Gigli tilbake til Italia og var ellers aktiv på operascener i Europa og Sør-Amerika. Han gjestet Norge flere ganger, første gang i 1933. Han var aktiv som både opera- og konsertsanger helt til to år før sin død, og foretok i 1955 en verdensomspennende turné med avskjedskonserter.

Repertoar

Gigli holdt seg for det meste til det italienske og franske operarepertoar. Hans lyriske tenor var kjent for sin fylde og fleksibilitet og i unge år spilte han hovedsakelig lette lyriske roller. Etter hvert utviklet stemmen seg slik at han kunne ta tyngre roller som Radames i Aïda (Verdi) og Cavaradossi i Tosca (Puccini). Selv om han ikke kjent som noen stor skuespiller, vant han publikum med sin musikalitet og sjarm.

Innspillinger og filmroller

Han spilte inn en rekke CD-er, som plateselskapet Naxos har utgitt i sin helhet. I perioden 1927 til 1953 spilte Gigli inn over 20 filmer av varierende kvalitet, både hele operaer og spillefilmer, der han blant annet fikk spesialkomponert sanger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg