Faktaboks

Beniamino Gigli
Uttale
dʒˈilji
Født
20. mars 1890, Recanati, Italia
Død
30. november 1957, Roma, Italia
Beniamino Gigli

Beniamino Gigli

Av /NTB Scanpix ※.

Beniamino Gigli var en italiensk operasanger (tenor), kjent som en av verdens fremste tidlig på 1900-tallet. Han ble ansett som Enrico Carusos arvtaker, etter dennes død i 1921, og ble gjennom sine film- og plateinnspillinger svært populær verden over.

Tidlig karriere

Benjamino Gigli utmerket seg tidlig som sanger og fikk stipend for å studere i Roma. I 1914 vant han en sangkonkurranse i Parma, som blant annet brakte ham rollen som Enzo i La gioconda (Ponchielli) ved operahuset i Rovigo. Dette medførte en rekke engasjementer på store italienske operascener. Han hadde sin debut på La Scala i Milano i 1918.

Til New York

Etter engasjementer i Spania og Latin-Amerika, debuterte han i 1920 som Faust i Mefistofele (Boito) på Metropolitan Opera i New York. Der ble han i de tolv følgende sesongene, men rakk også å debutere i tittelrollen i Andrea Chenier (Giordano) ved Royal Opera House i London i 1930.

Tilbake til Europa

I 1932 brøt han med Metropolitan på grunn av uenighet om honorar. Etter dette dro Gigli tilbake til Italia og var ellers aktiv på operascener i Europa og Sør-Amerika. Han gjestet Norge flere ganger, første gang i 1933. Han var aktiv som både opera- og konsertsanger helt til to år før sin død, og foretok i 1955 en verdensomspennende turné med avskjedskonserter.

Repertoar

Gigli holdt seg for det meste til det italienske og franske operarepertoar. Hans lyriske tenor var kjent for sin fylde og fleksibilitet og i unge år spilte han hovedsakelig lette lyriske roller. Etter hvert utviklet stemmen seg slik at han kunne ta tyngre roller som Radames i Aïda (Verdi) og Cavaradossi i Tosca (Puccini). Selv om han ikke kjent som noen stor skuespiller, vant han publikum med sin musikalitet og sjarm.

Innspillinger og filmroller

Han spilte inn en rekke CD-er, som plateselskapet Naxos har utgitt i sin helhet. I perioden 1927 til 1953 spilte Gigli inn over 20 filmer av varierende kvalitet, både hele operaer og spillefilmer, der han blant annet fikk spesialkomponert sanger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg