Barentsrådet

Artikkelstart

Barentsrådet, regional samarbeidsorganisasjon for Barentsregionen mellom regjeringene i Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige og Russland, opprettet i 1993 ved Kirkenesdeklarasjonen. Avtalen ble også tiltrådt av Europakommisjonen. Ni land har observatørstatus.

Faktaboks

Også kjent som
Barents Euro-Arctic Council

Som medlemslisten viser er Barentssamarbeidet bygd opp med sikte på å virke på to plan – mellom de nasjonale myndighetene og mellom de fylkesregionale myndighetene. Derfor ble det samtidig i 1993 opprettet et regionråd, Barents Regionråd, ved en egen protokoll mellom representanter for de deltakende fylkene i det nordlige Norge, Sverige, Finland og Russland, samt representanter for urbefolkningene ved Samerådet. Senere har flere fylkesadministrasjoner og urbefolkningsorganisasjoner kommet til.

Samarbeidet i begge råd er både bilateralt og multilateralt.

Formålet for Barentssamarbeidet har vært todelt: for det første å skape et nytt og stabiliserende samarbeidsmønster med Russland i nord, for det andre å fremme en bærekraftig utvikling i nordområdene. Samarbeidet legger stor vekt på miljøspørsmål og tar sikte på å fremme økonomisk utvikling, vitenskapelig og teknologisk samarbeid, infrastrukturutvikling for samferdsel, urbefolkningssamarbeid, kulturkontakt og turisme.

Barentsrådet har et internasjonalt sekretariat i Kirkenes; dessuten har Finland, Norge og Sverige hvert sitt sekretariat for bilateralt samarbeid med Russland innenfor den større rammen.

Barentsrådet avholder ordinært blant annet et årlig møte mellom utenriksministrene i deltakerlandene. Barents Regionråd avholder to årlige møter mellom representanter for fylkesregionene. Begge rådene har dessuten underliggende arbeidsgrupper.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg