Barentsrådet

Barentsrådet, regional samarbeidsorganisasjon for Barentsregionen mellom regjeringene i Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige og Russland, opprettet i 1993 ved Kirkenesdeklarasjonen. Avtalen ble også tiltrådt av Europakommisjonen. Ni land har observatørstatus.

Faktaboks

også kjent som:
Barents Euro-Arctic Council

Som medlemslisten viser er Barentssamarbeidet bygd opp med sikte på å virke på to plan – mellom de nasjonale myndighetene og mellom de fylkesregionale myndighetene. Derfor ble det samtidig i 1993 opprettet et regionråd, Barents Regionråd, ved en egen protokoll mellom representanter for de deltakende fylkene i det nordlige Norge, Sverige, Finland og Russland, samt representanter for urbefolkningene ved Samerådet. Senere har flere fylkesadministrasjoner og urbefolkningsorganisasjoner kommet til.

Samarbeidet i begge råd er både bilateralt og multilateralt.

Formålet for Barentssamarbeidet har vært todelt: for det første å skape et nytt og stabiliserende samarbeidsmønster med Russland i nord, for det andre å fremme en bærekraftig utvikling i nordområdene. Samarbeidet legger stor vekt på miljøspørsmål og tar sikte på å fremme økonomisk utvikling, vitenskapelig og teknologisk samarbeid, infrastrukturutvikling for samferdsel, urbefolkningssamarbeid, kulturkontakt og turisme.

Barentsrådet har et internasjonalt sekretariat i Kirkenes; dessuten har Finland, Norge og Sverige hvert sitt sekretariat for bilateralt samarbeid med Russland innenfor den større rammen.

Barentsrådet avholder ordinært bl.a. ett årlig møte mellom utenriksministrene i deltakerlandene. Barents Regionråd avholder to årlige møter mellom representanter for fylkesregionene. Begge rådene har dessuten underliggende arbeidsgrupper.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg