Barbro Lindgren, svensk tegner og forfatter. Debuterte som barnebokforfatter i 1965 med Mattias' sommar. Hun har utgitt en rekke barne- og ungdomsbøker preget av humor og følsom innlevelse, for eksempel Jättehemligt (1971) og Världshemligt (1972). Hun har også utgitt lyrikk for barn, blant annet Gröngölingen är på väg, (1974) og for voksne, blant annet Nu är du mitt barn (1988), om hennes mors siste tid, samt fintfølende romaner om psykisk avvikende, som Molnens bröder (1975), dessuten bildebøker og fjernsyns- og scenestykker for barn.

Til hennes mest populære verk hører Lilla Sparvel (1976), Sagan om den lilla farbrorn (1980) og serien som ble innledet med Mamman och den vilda bebin (1980). Serien om Max utkom i 8 bind (1981–86). En liten cyklist (1982) og Hunden med rocken (1985) inneholder lyrikk og prosapoesi, mens Vems lilla mössa flyger (1987) knytter an til engelsk nonsenstradisjon. I de seneste år har hun gitt ut de finstemte diktsamlingene När jag var prins utav Arkadien (2003) og Det är som i Rom (2004).  Flere av bøkene er oversatt til norsk.

Mottok i 2014 Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA-prisen).

  • Sommer i byen (1967). Originaltittel: Mattias' sommar. Oversatt av Liv Malling. Les boka hos Nasjonalbiblioteket.
  • Superhemmelig! (1974). Illustrert av Olof Landström. Originaltittel: Jättehemligt. Oversatt av Inger Dietrichson og Mona Helene Saastad. Les boka hos Nasjonalbiblioteket.
  • Spurveliten (1977). Originaltittel: Lilla Sparvel. Oversatt av Inger Dietrichson og Mona Helene Saastad.
  • Historien om den lille mannen (1982). Illustrert av Eva Eriksson. Originaltittel: Sagan om den lilla farbrorn. Oversatt av Jan Erik Vold.
  • Den ville ungen reiser (1983). Illustrert av Eva Eriksson. Originaltittel: Den vilda bebiresan. Oversatt av Guri Vesaas. Les boka hos Nasjonalbiblioteket.

Astrid Lindgren Memorial Awards presentasjon av Barbro Lindgren

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.