Faktaboks

Barbro Lindgren
Født
18. mars 1937
Barbro Lindgren
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Barbro Lindgren er en svensk tegner og forfatter, særlig kjent for sine barnebøker, men også voksenbøker om typer som faller utenfor samfunnet. Flere av bøkene er oversatt til norsk.

Forfatterskap

Lindgren debuterte som barnebokforfatter i 1965 med Mattias' sommar, og hun har siden utgitt en rekke barne- og ungdomsbøker preget av humor og følsom innlevelse, for eksempel Jättehemligt (1971) og Världshemligt (1972). Hun har også utgitt lyrikk for barn, blant annet Gröngölingen är på väg (1974). Til hennes mest populære verk hører Lilla Sparvel (1976), Sagan om den lilla farbrorn (1980) og serien som ble innledet med Mamman och den vilda bebin (1980).

Serien om Max, som hun utga sammen med Eva Eriksson, utkom i ti bind, og ble avsluttet i 1994 med en pekebok for voksne, hvor Max vokser opp, gifter seg og dør. En liten cyklist (1982) og Hunden med rocken (1985) inneholder lyrikk og prosapoesi, mens Vems lilla mössa flyger (1987) knytter an til engelsk nonsenstradisjon. De siste årene har hun samarbeidet med yngre svenske barneboksforfattere som Emma AdBåge (Knuttes hus, 2017). Lindgren har også jobbet med bildebøker og fjernsyns- og scenestykker for barn.

Forfatterskapet for voksne inkluderer blant annet Nu är du mitt barn (1988), om hennes mors siste tid, samt fintfølende romaner om psykisk avvikende, som Eldvin (1972) og Molnens bröder (1975, dramatisert som radioteater i 1989 og som teater på Dramaten i Stockholm i 2017, med musikk av Mats Gustafsson). På starten av 2000-tallet kom flere finstemte diktsamlinger: När jag var prins utav Arkadien (2003) og Det är som i Rom (2004). Hun ble i 2014 tildelt Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA-prisen). Samme år kom hennes dikt i utvalg.

Forfatterskapet i sin helhet har blitt omtalt som et forfatterskap som retter seg mot alle aldersgrupper. Det er for eksempel symptomatisk at voksenboken Eldvin ble gjort om til en barneteaterforestilling i 1991.

Flere av tekstene hennes er tonesatt. I 1969 utkom det kritikerroste musikkalbumet Goda, goda (1969) av Jojje Wadenius, basert på hennes tekster for barn. Albumet ble i 1970 belønnet med en grammis for beste barneproduksjon, og i 1971 spilte den danske musikeren Trille inn danske versjoner av flere av sangene.

Liv

Lindgren vokste opp som nabo til det beryktede psykiatriske sjukehuset Bäckomberget, noe som kan ha bidratt til at hun fattet interesse for de mange uvanlige personlighetstypene som befolker forfatterskapet hennes.

Som ung flyttet hun til Stockholm, gikk på Konstfackskolan og jobbet om reklametegner og i helsevesenet. Mellom 1959 og 1985 var hun gift med kunstneren Bo Lindgren. Hun er mor til Mathias og Andreas Lindgren, som utgir musikk under navnet Bröderna Lindgren.

Barbro Lindgren var en nær venn av Astrid Lindgren og så på henne som sin litterære mentor. På tross av deres felles etternavn var de ikke i slekt. I 1989 startet hun forlaget Eriksson & Lindgrens Bokförlag sammen med Marianne Eriksson (i dag er det en del av forlaget Rabén & Sjögren).

Noen oversettelser til norsk

  • Sommer i byen (1967). Originaltittel: Mattias' sommar. Oversatt av Liv Malling.
  • Superhemmelig! (1974). Illustrert av Olof Landström. Originaltittel: Jättehemligt. Oversatt av Inger Dietrichson og Mona Helene Saastad.
  • Spurveliten (1977). Originaltittel: Lilla Sparvel. Oversatt av Inger Dietrichson og Mona Helene Saastad.
  • Historien om den lille mannen (1982). Illustrert av Eva Eriksson. Originaltittel: Sagan om den lilla farbrorn. Oversatt av Jan Erik Vold.
  • Den ville ungen reiser (1983). Illustrert av Eva Eriksson. Originaltittel: Den vilda bebiresan. Oversatt av Guri Vesaas.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Temanummer av Opsis Kalopsis, nr 4, 2008
  • Ulf Boëthius. Vart längtar min fot : om Barbro Lindgrens författarskap. 2020

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg