En person kan opprette BSU-konto kun én gang. En kan ikke ha to BSU-konti, og en kan heller ikke åpne en ny BSU-konto dersom en tidligere konto er gjort opp eller sette inn nye sparebeløp etter at en har begynt å bruke av BSU-kontoen. En får heller ikke skattefradrag dersom en allerede er direkte eller indirekte eier av en primær- eller sekundærbolig. Det maksimale sparebeløpet per år er 27 500 kroner (fra og med 1. januar 2021), og maksimalt sparebeløp totalt på en BSU-konto er 300 000 kroner. Ektefeller og samboere kan ha hver sin konto. Fra og med 1. januar 2021 ble ordningen begrenset til ungdom som ikke eier bolig. Det vil si at dersom du helt eller delvis eier en bolig 31. desember, kan du ikke få BSU-fradrag det året.
En BSU-konto har vanligvis høyere rente enn en vanlig sparekonto. Rentene på tidligere sparebeløp regnes ikke som en del av årlig sparebeløp. Rentene regnes heller ikke med ved beregning av maksimalt sparebeløp innenfor BSU-ordningen. Rentene kan likevel ikke tas ut før sparebeløpet brukes til bolig. Fra 2018 besluttet flere banker ikke å tilby full BSU-rente til personer fra 34 år og oppover. Først ute blant de store bankene var DNB. Andre banker fortsatte imidlertid å tilby BSU-rente til denne aldersgruppen.
Det er mest lønnsomt å spare på BSU-kontoen de årene en har skattbar inntekt, slik at en får nytte av skattefradraget på 20 prosent av sparebeløpet. Dersom en har spart til sammen 300 000 kroner i år der en har hatt skattbar inntekt, vil en ha fått et skattefradrag på til sammen 60 000 kroner.
Fra og med 1. juli 2018 ble BSU tatt med i beregning av belåningsgrad. Innestående midler på en låntakers BSU-konto på innvilgelsestidspunktet kan trekkes fra lånebeløpet ved beregning av belåningsgraden.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.