sekundærbolig

Artikkelstart

Sekundærbolig er en eid bolig som ikke er primærbolig eller fritidsbolig. En typisk sekundærbolig brukes som utleiebolig eller som pendlerbolig.

En primærbolig er en bolig eieren bruker som sitt faste bosted og der eieren som regel er registrert som bosatt i folkeregisteret. En fritidsbolig er en eiendom som er regulert som fritidseiendom. Dette vil vanligvis være oppført i eiendommens matrikkel.

Det er spesielt for beregning av formuesskatt og ved opptak av lån skillet mellom primær- og sekundærbolig er viktig. Beregning av formuesskatt baseres på 90 prosent av den fulle markedsverdien av sekundærboliger, mens satsen er 25 prosent av markedsverdi for primærboliger. Ved kjøp av sekundærbolig i Oslo, kreves det høyere egenkapital enn for andre boligkjøp. Mens det vanligvis kreves 15 prosent egenandel ved kjøp av bolig, er finansinstitusjoner pålagt å kreve 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærboliger i Oslo.

I første kvartal av 2021 var det registrert omkring 395 000 sekundærboliger i Norge i følge Samfunnsøkonomisk analyse. Dette utgjør 15 prosent av den samlede boligmassen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg