Sekundærbolig er en eid bolig som ikke er primærbolig eller fritidsbolig. En typisk sekundærbolig brukes som utleiebolig eller som pendlerbolig.

En primærbolig er en bolig eieren bruker som sitt faste bosted og der eieren som regel er registrert som bosatt i folkeregisteret. En fritidsbolig er en eiendom som er regulert som fritidseiendom. Dette vil vanligvis være oppført i eiendommens matrikkel.

Det er spesielt for beregning av formuesskatt skillet mellom primær- og sekundærbolig er viktig. Beregning av formuesskatt baseres på 100 prosent av den fulle markedsverdien av sekundærboliger, mens satsen er 25 prosent av markedsverdi for primærboliger med markedsverdi under 10 millioner kroner og 70 prosent for primærboliger med markedsverdi over 10 millioner kroner.

I første kvartal av 2021 var det registrert omkring 395 000 sekundærboliger i Norge i følge Samfunnsøkonomisk analyse. Dette utgjør 15 prosent av den samlede boligmassen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg