Børsen
Børsen før brannen i 2024. Fasade mot Børsgade.
Av .
Lisens: CCO 1.0

Børsen i København er en bygning på Slotsholmen i København, tidligere børs. Bygningen fikk omfattende skader i en brann i 2024. Før brannen var bygningen kontorer for Det Danske Handelskammer.

Faktaboks

Arkitekt
Lorenz og Hans van Steenwinckel d.y.
År
1619– 1623, med senere ombygginger
Stilperiode
renessanse
Plassering
Slotsholmen, København

Før brannen var bygningen en av Københavns severdigheter, med sitt fantastiske spir utformet som fire dragehaler som snor seg sammen. Børsen er et av de fineste eksemplene på nederlandsk renessanse i Danmark.

Børsen er den eneste bevarte handelsbygning fra Christian 4s regjeringstid, og er med sitt monumentale preg et vitnesbyrd om kongens merkantilistiske politikk. Bygningen er fredet.

Historikk

Børsen etter brannen i april 2024
Børsen i København ble rammet av en omfattende brann i april 2024. Fotografi tatt sju dager etter brannen.
Børsen etter brannen i april 2024
Av /NTB/Ritzau Scanpix.

Bygningen ble opprinnelig oppført som enkel salgshall i 1619. Tårn med spir ble tilføyd i 1625, og i de følgende årtier kom det rikt utsmykkede gavler og arker mot kanalen.

Spiret er tegnet av billedhuggeren og fyrverkeridesigneren Ludvig Heidtrider, mens brødrene Lorenz og Hans van Steenwinckel d.y. svarer for bygningen som helhet. Bygningen ble ombygd til børs i 1857, blant annet med en stor sal i andre etasje. Den har blitt restaurert flere ganger i løpet av 1900-tallet.

I april 2024 ble bygningen skadet i en omfattende brann, som blant annet førte til at det karakteristiske dragespiret kollapset.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg