Bærumsbanen

Artikkelstart

Bærumsbanen er en forstadsbane som forbinder Oslo med Bærum kommune. Banen ble opprinnelig drevet av baneselskapet A/S Bærumsbanen, som ble opprettet i 1924 ved at det ble utskilt fra A/S Kristiania elektriske Sporvei (grunnlagt i 1892). Oslo Sporveier overtok i 1944 aksjemajoriteten i selskapet. Banestrekningene ble etter hvert integrert i Oslo Sporveiers drift, og selskapet opphørte 1971.

Utbygging

Bærumsbanens banenett oppsto ved at Lilleakerbanen i 1924 i to omganger ble forlenget fra Lilleaker, først til Bekkestua og så videre til Haslum. Banen ble da kalt Bærumsbanen. Samme år ble også banens driftsanlegg på Avløs tatt i bruk. I 1930 ble banen forlenget til Kolsås. Den 4. januar 1937 overtok Bærumsbanen driften av Akersbanenes strekning EtterstadOppsal, og Bærumsbanen ble kjørt gjengående fra Oppsal til Kolsås med navnet Lilleaker-Østensjøbanen.

15. juni 1942 ble forbindelseslinjen Jar–Sørbyhaugen åpnet. Bærumsbanen ble da delt i to baner; Lilleaker–Østensjøbanen (LØB), på strekningen Jar–Oppsal og Kolsåsbanen på strekningen Kolsås–Nationaltheatret.

Lilleaker–Østensjøbanen ble trafikkert med sporveismateriell, mens Kolåsbanen ble trafikkert med tyngre forstadsbanevogner med høye plattformer. Strekningen Jar–Kolås ble trafikkert med begge vogntyper og hadde både høye og lave plattformer.

I 2003 ble strekningen Bekkestua–Kolsås midlertidig nedlagt og erstattet med bussdrift. Banedriften ble gjenopprettet i 2004, men innstilt på nytt i 2006 mellom Montebello og Kolsås for full ombygging av Kolåsbanen til T-banestandard med strømskinne og plattformer for seksvognstog. Som T-bane ble den gjenåpnet i oktober 2014 etter åtte år uten trafikk.

Det kjøres foreløpig også bysporvogn på strekningen Jar-Bekkestua for å gi en god forbindelse over Lilleaker til Skøyen der senere Fornebubanen vil ta trafikk til Fornebuområdet. Det foreligger idéer om forlengelse av banen fra Kolsås via Rykkin til Bærums verk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg