Herb Lubalins logo til New York-tidsskriftet Avant Garde som kom med 14 utgaver mellom 1968 og 1971.
Avant Garde logo.
Lisens: CC BY 2.0

Avant Garde er et skriftsnitt tegnet av den amerikanske designeren Herb Lubalin i 1970. Det er funksjonalistisk og strengt geometrisk grotesk.

Avant Garde er inspirert av en logo som Lubalin tidligere hadde laget for tidsskriftet av samme navn. Avant Garde er tilgjengelig i flere snitt fra mager til fet, alle med skråstilt versjon, i tillegg til flere smale snitt. Avant Garde er et stilrent og gjennomført skriftsnitt selv om det som tekstskrift har begrenset bruksverdi utover i spesielle sammenhenger.

Det opprinnelige skriftsnittet ble utviklet i samarbeid med Tom Carnase, men andre skriftdesignere har vært involvert i utviklingen av de smale og skråstilte snittene: Ed Beguiat, André Gürtler, Christian Mengelt og Erich Gschwind.

Avant Garde er en «moderne» funksjonalistisk grotesk designet 50 år etter den funksjonalistiske stilperioden i Europa på 1920– og 1930-tallet. På 1960- og 1970-tallet var sveitserstilen svært populær i Europa. Det var en typografisk stil med utspring i funksjonalismen og Bauhaus, men som var blitt rendyrket i Sveits i løpet av andre verdenskrig og årene etter krigen. Sveitserstilen var en modernisert og «moderert» utgave av funksjonalismen med Helvetica som det førende skriftsnittet. Lubalins Avant Garde er til sammenligning mer trofast mot den opprinnelige funksjonalistiske typografiens geometriske prinsipper, men har fått med seg enkelte «moderne» trekk, særlig den store x-høyden.

I 1974 designet Lubalin en egyptienneskrift med utgangspunkt i i Avant Garde, Lubalin Graph.

Avant Garde medium
Avant Garde medium. Karakteristiske bokstaver: a, r, s, t, C, G, Q, R, S, T. Stor x-høyde, korte over- og underlengder. Sammenlign Futura fra 1928.
Avant Garde medium
Lisens: CC BY SA 3.0

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg