Augustus Edward Hough Love, britisk matematiker og geofysiker, professor ved universitetet i Oxford fra 1899 til sin død. Hans sentrale arbeid var innen matematisk elastisitetsteori, og han skrev det omfattende 2-binds verket Treatise on the Mathematical Theory of Elasticity (1892–93) som bl.a. inneholder generell teori om belastninger, spenninger og likevektsbetingelser for elastiske plater, skall og faste legemer. Hans banebrytende verk Some Problems of Geodynamics inneholder teorier om Jordens struktur, spenninger mellom kontinentale tektoniske plater og i fjellmassiver, tidejordsbevegelser og variasjoner i gravitasjonsfeltet. Et krater på Månen er oppkalt etter Love.

Love-bølger, også kalt Q-bølger, er seismiske overflatebølger som forårsaker horisontale masseforflytninger av jordoverflaten fra side til side under jordskjelv. I motsetning til Raleigh-bølger er forplantningshastigheten for Love-bølger avhengig av bølgelengden. Senere har forskere gjort bruk av Loves teorier på seismogrammer for å bestemme tykkelsen på det øverste laget av jordskorpen.

Love-tall indikerer hvor mye en planets overflate og indre beveger seg under påvirkning av gravitasjonskrefter fra andre legemer. Love-tall angir hvor elastisk Jorden, Månen og andre planeter er. Det er oppgitt at Jordens Love-tall er 0,3, noe som tilsvarer at jordoverflaten vil bevege seg opptil 0,3 m vertikalt i løpet av en dag under påvirkning av gravitasjonskreftene fra Solen og Månen. Disse jordskorpebevegelsene kan måles med stor nøyaktighet ved bruk av SLR- (eng. Satellite Laser Ranging) observasjoner (sejordobservasjon, Geodetiske satellitter), GPS, VLBI (eng. Very Long Baseline Interferometri) eller ved bruk av presisjonsgravimetre; enten ved jordoverflaten eller i satellitt (gravitasjonsfeltsatellitter). Månens Love-tall oppgis til 0,0266, og Venus' Love-tall er tilnærmet det samme som for Jorden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.