Faktaboks

Augustus Edward Hough Love

A.E.H. Love

Født
17. april 1863, Weston-super-Mare, Storbritannia
Død
5. juni 1940, Oxford, Storbritannia
Augustus Edward Hough Love
Augustus Edward Hough Love
Av .

Augustus Edward Hough Love var en britisk matematiker og geofysiker, professor ved universitetet i Oxford fra 1899 til sin død.

Hans sentrale arbeid var innen matematisk elastisitetsteori, og han skrev det omfattende tobindsverket A treatise on the Mathematical Theory of Elasticity (1892–1893), som blant annet inneholder generell teori om belastninger, spenninger og likevektsbetingelser for elastiske plater, skall og faste legemer. Hans banebrytende verk Some Problems of Geodynamics inneholder teorier om Jordens struktur, spenninger mellom kontinentale tektoniske plater og i fjellmassiver, tidejordsbevegelser og variasjoner i gravitasjonsfeltet. Et krater på Månen er oppkalt etter Love.

Love-bølger

Love-bølger, også kalt Q-bølger, er seismiske overflatebølger som forårsaker horisontale masseforflytninger av jordoverflaten fra side til side under jordskjelv.

I motsetning til Raleigh-bølger er forplantningshastigheten for Love-bølger avhengig av bølgelengden. Senere har forskere gjort bruk av Loves teorier på seismogrammer for å bestemme tykkelsen på det øverste laget av jordskorpen.

Love-tall

Love-tall indikerer hvor mye en planets overflate og indre beveger seg under påvirkning av gravitasjonskrefter fra andre himmellegemer. Love-tall angir hvor elastisk Jorden, Månen og andre planeter er. Det er oppgitt at Jordens Love-tall er 0,3, noe som tilsvarer at jordoverflaten vil bevege seg opptil 0,3 m vertikalt i løpet av en dag under påvirkning av gravitasjonskreftene fra Solen og Månen.

Disse jordskorpebevegelsene kan måles med stor nøyaktighet med laser fra jordobservasjonssatellitter, ved bruk av GPS, VLBI (eng. Very Long Baseline Interferometry), eller ved bruk av presisjonsgravimetre på jordoverflaten eller i satellitt (gravitasjonsfeltsatellitter). Månens Love-tall oppgis til 0,0266, og Venus' Love-tall er tilnærmet det samme som for Jorden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg