Atle Selberg

Faktaboks

Atle Selberg
Født
14. juni 1917, Langesund, Norge
Død
6. august 2007, Princeton, USA

Atle Selberg

Av /NTB Scanpix ※.

Atle Selberg

/Mathematisches Institut Oberwolfach.
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Atle Selberg var en prisbelønt norsk matematiker som særlig er kjent for arbeidene sine om primtall.

Selberg ble dr.philos i Oslo i 1943. Han ble permanent medlem av Institute for Advanced Study i Princeton i 1949 og forble der til slutten av livet sitt.

Selberg skrev en rekke fremragende arbeider innen forskjellige områder av matematikken. Hans doktoravhandling gav fundamentale nye bidrag i forbindelse med Riemanns hypotese. I 1948 kom Selbergs nye elementære bevis for primtallsatsen og en rekke andre oppsiktsvekkende resultater i primtallteori. For disse oppdagelsene ble Selberg i 1950 belønnet med Fields' medalje.

Selberg leverte også banebrytende arbeider innenfor teorien for diskontinuerlige grupper. Her må spesielt nevnes den såkalte Selbergs trace formula, som er et av de mest vidtrekkende resultater i vår tids matematikk. Til sammen plasserer disse arbeidene Selberg internasjonalt som en av de ypperste matematikere på 1900-tallet.

Selberg ble utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Trondheim i 1972, og ved Universitetet i Oslo i 1994. Han mottok Wolf-prisen i 1986 og Abels Ærespris i 2002. Dette siste ble starten på den årlige Abelprisen.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg