Atle Selberg

Atle Selberg av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Atle Selberg

av Konrad Jacobs/Mathematisches Institut Oberwolfach. CC BY SA 2.0 DE

Atle Selberg var en prisbelønt norsk matematiker som særlig er kjent for arbeidene sine om primtall.

Selberg ble dr.philos i Oslo i 1943. Han var professor ved Syracuse University i 1948, og i 1949–1987 var han forsker ved Institute for Advanced Study i Princeton.

Selberg skrev en rekke fremragende arbeider innen forskjellige områder av matematikken. Hans doktoravhandling gav fundamentale nye bidrag i forbindelse med Riemanns hypotese. I 1948 kom Selbergs nye elementære bevis for primtallsatsen og en rekke andre oppsiktsvekkende resultater i primtallteori. For disse oppdagelsene ble Selberg 1950 belønnet med Fields' medalje.

Selberg leverte også banebrytende arbeider innenfor teorien for diskontinuerlige grupper. Her må spesielt nevnes den såkalte Selbergs trace formula, som er et av de mest vidtrekkende resultater i vår tids matematikk. Til sammen plasserer disse arbeider Selberg internasjonalt som en av de ypperste matematikere på 1900-tallet.

Selberg ble utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Trondheim 1972, og ved Universitetet i Oslo 1994. Han mottok Wolf-prisen 1986 og Abels Ærespris 2002.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.