Asenvågøy fyr

Asenvågøy fyrstasjon i Ørland kommune
.
Asenvågøy fyrstasjon i Ørland kommune
.

Artikkelstart

Asenvågøy fyr er en fyrstasjon på Vågsøyhodet utenfor Lauvøyfjorden i Ørland kommune, Trøndelag. Den ble opprettet som innseilingsfyr i 1921, automatisert og avbemannet i 1975.

  • Tårnets høyde: 14 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 30 meter
  • Lysvidde: 14,6 nautiske mil
  • Lyskarakter lykt: Oc WRG 6s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter Vågsøya den ligger på, og naboøya Asen for å skille navnet fra andre Vågsøyer. Navnet Vågsøya forteller at øya har en våg, vik. Asen kommer sannsynligvis av ordet ase, som betyr storme, rase.

Historikk

Fyrstasjonen ble plassert slik at den kunne fungere både som ledfyr over Frohavet og som innseilingsfyr til fiskeværene i området. Fyrstasjonen ligger på øyas høyeste punkt og inneholder et bolighus for en fyrvokter og hans familie, og ekstra rom til en enslig assistent. Fyrlykta ble montert i et lavt fyrtårn på taket. Det obligatoriske naustet og en kai ble plassert nesten 400 meter fra bolighuset, men til gjengjeld lå det i en usedvanlig flott og skjermet havn der man kan legge til uansett vær.

Asenvågøy fyrstasjon fikk strøm fra egne aggregater i 1952, og det ble da montert et par store dieseltanker ved fyret. I 1975 ble fyret avbemannet, men den siste fyrvokteren fortsatte noen år som tilsynsmann inntil han nådde pensjonsalderen. Asenvågøy er nå besøksfyr. Stiftelsen Frohavet har en avtale med Kystverket om å ta vare på fyret for å kunne ta imot gjester.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg