Arthur Percy

Faktaboks

Arthur Percy
født:
10. august 1886, Vickleby, Öland, Sverige
død:
22. juni 1976, Vickleby, Öland, Sverige

Arthur Percy var en svensk maler og keramiker. Som maler fremhevet han seg først og fremst for sin post-impresjonistiske stil inspirert av Paul Cézanne, men i ettertiden ble han kanskje mest kjent som formgiver og for sine design av blant annet vaser og serviser.

Percy startet sine kunststudier ved Konstnärsförbundets skole i Stockholm hvor han ble undervist av Richard Bergh. I 1908 reiste han til Paris og ble elev ved Henri Matisses nyåpnede akademi. Han returnerte til Sverige i 1913 hvor han, bortsett fra et nytt opphold i Frankrike i 1920–1922, ble værende resten av sin karriere.

Percy spesialiserte seg på dekorative blomstermalerier og stilleben i lyse og lette farger, men han malte i tillegg en del landskaper, portretter og figurkomposisjoner. Foruten Cézanne og Matisse var han også influert av Vincent van Gogh og Paul Gauguin. Som formgiver hadde hans dekorasjoner hovedsakelig utspring i rokokko og art deco. Under sin lange periode som leder av Gefle Porslinsfabrik i 1923–1960 bidro han sterkt til at brukskunst fikk større gjennomslag i Sverige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg