Arthur Percy

Faktaboks

Arthur Percy
Født
10. august 1886, Vickleby, Öland, Sverige
Død
22. juni 1976, Vickleby, Öland, Sverige

Artikkelstart

Arthur Percy var en svensk maler og keramiker. Som maler fremhevet han seg først og fremst for sin post-impresjonistiske stil inspirert av Paul Cézanne, men i ettertiden ble han kanskje mest kjent som formgiver og for sine design av blant annet vaser og serviser.

Percy startet sine kunststudier ved Konstnärsförbundets skole i Stockholm hvor han ble undervist av Richard Bergh. I 1908 reiste han til Paris og ble elev ved Henri Matisses nyåpnede akademi. Han returnerte til Sverige i 1913 hvor han, bortsett fra et nytt opphold i Frankrike i 1920–1922, ble værende resten av sin karriere.

Percy spesialiserte seg på dekorative blomstermalerier og stilleben i lyse og lette farger, men han malte i tillegg en del landskaper, portretter og figurkomposisjoner. Foruten Cézanne og Matisse var han også influert av Vincent van Gogh og Paul Gauguin. Som formgiver hadde hans dekorasjoner hovedsakelig utspring i rokokko og art deco. Under sin lange periode som leder av Gefle Porslinsfabrik i 1923–1960 bidro han sterkt til at brukskunst fikk større gjennomslag i Sverige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg