Arne Halvorsen er en norsk møbelformgiver og interiørarkitekt. I to tiår var han en av landets ledende. Halvorsens møbler kjennetegnes av en utpreget formsans. Hans viktigste arbeid var utviklingen av kontormøbelsystem i samarbeid med Nobø Fabrikker.

Arne Halvorsen
Faktaboks
Arne Asbjørn Halvorsen
- Født
- 13. juli 1929, Oslo
- Død
- 29. november 2020, Stabeck

Utdannelse og praksis

Som ung arbeidet Arne Halvorsen for møbelsnekkerne Ole N. Ruud og Kolbjørn Ofrim, Oslo. I 1951 tok han svennebrev og det samme året begynte han på Treavdelingen på Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS). Der åpnet arkitekten Arne Korsmo Halvorsens øyne for Bauhaus-skolens funksjonalistiske ideer og formspråk.
Rastad & Relling Tegnekontor

Da Halvorsen sluttet på SHKS i 1955, tegnet han noen bord for Rasmus Solberg Møbelverksted, Ski. Det samme året begynte han som tegner ved Rastad & Relling Tegnekontor. Halvorsen ble snart involvert i flere av tegnekontorets interiøroppdrag. Deriblant til Stortingsbygningens utvidelse under arkitekt Nils Holter. Halvorsen, som var en habil tegner, fikk etter hvert som hovedoppgave å utføre arbeidstegninger til møbler utformet av firmaets andre formgivere.
Eget firma
I 1960 etablerte Halvorsen eget tegnekontor. Samme år deltok han i Bransjerådet for møbel- og innredningsindustriens stolkonkurranse og fikk førstepremie for spisestuestolen 9 – bedre kjent som Jæren. Den har et pregnant formspråk med tydelig definerte vertikaler og horisontaler. L. Jacobsens Møbelsnekkeri i Egersund, som produserte Jæren, tilvirket også flere skjenker signert Halvorsen. Disse ble utført i eik, nøttetre og teak, og var av høy kunstnerisk og håndverksmessig kvalitet.
P.I. Langlos Fabrikker på Stranda
P.I. Langlos Fabrikker på Stranda ønsket i 1961 å fornye sin møbelkolleksjon. For produsenten formga Arne Halvorsen en rekke stoppede lenestoler og sofaer av skulptural karakter. Lenestolen 2050 – Ocean (1962) var, med sin lave profil, svakt diagonale skråning og med innfelt setepute, et særdeles godt eksempel på Halvorsens utstrakte formfølelse. Lenestolen 2049 – Continental er med sin maskuline utforming et av høydepunktene i karrièren. Den kjennetegnes av det plateformede understellet med avrundede hjørner som bærer den stoppede setekonstruksjonen.
Samarbeid med Nobø Fabrikker
Halvorsens viktigste bidrag til norsk møbeldesign er utviklingen av et kontormøbelsystem for blikkvareprodusenten Nobø Fabrikker, Trondheim. Det funksjonelle systemet besto av standardiserte moduler med utstrakte kombinasjonsmuligheter. Skrivebordene kom i flere lengder og dybder som var tilpasset de ulike arkivskapene og skuffeseksjonene. Størrelsen på skap og skuffer var for øvrig tilpasset størrelsen på hengemapper og kartotekskort. Under hele prosessen samarbeidet Halvorsen med Nobøs konstruktører og salgsfolk. I 1965 og 1967 ble Halvorsen og Nobø tildelt Merket for god design.
Interiørarkitekt med mange utmerkelser
Som utstillingsarkitekt for Møbelmessen i Stavanger i første halvdel av 1960-årene hadde Halvorsen en viktig rolle.
For sin møbeldesign har han mottatt Merket for god design åtte ganger.
Les mer i Store norske leksikon
Eksterne lenker
Litteratur
- Linder, Mats (2011). Norske Designmøbler 1940–1975, Samler & Antikkbørsen
- Linder, Mats (2016). Rastad & Relling, Form Forlag
- Aas, Anne Lise (1995). Rom og møbler gjennom 50 år, NIL
-
Arne Halvorsen. Modell: Ocean – 2050. Produsert av P.I. Langlos Fabrikker. 1962.
-
Arne Halvorsen. Kontormøbelsystem produsert av Nobø Fabrikker. Andre halvdel av 1960-tallet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.