Armin Laschet

Faktaboks

Armin Laschet
Født
18. februar 1961

Artikkelstart

Armin Laschet er en tysk kristelig-demokratisk politiker (CDU). Han ble valgt til leder av CDU i 2021, og har vært ministerpresident i Nordrhein-Westfalen siden 2017. Han er partiets kanslerkandidat ved det tyske føderale valget høsten 2021.

Bakgrunn

Laschet ble født utenfor Aachen, på grensen til Nederland, i 1961 i en katolsk middelklassefamilie. Laschet studerte juss og journalistikk ved universiteter i Bonn og München. Han jobbet i media noen år før han ble fulltidspolitiker for CDU på midten av 1990-tallet.

Politisk karriere

I 1994 ble Laschet for første gang valgt inn i den tyske forbundsdagen, som direktevalgt representant for Aachen-området. Etter å ha tapt gjenvalg i 1998, ble han i 1999 medlem av Europaparlamentet for CDU, en posisjon han beholdte til 2005.

I 2005 ble Laschet utnevnt til integrasjonsminister i Nordrhein-Westfalen, en posisjon han beholdt til Rüttgers-regjeringen falt i 2010. I 2012, etter et begredelig delstatsvalg for CDU, trakk daværende partileder i Nordhrein-Westfalen seg, og Laschet tok over. I delstatsvalget i 2017 gjorde partiet det bedre, og Laschet kunne danne en flertallsregjering sammen med det liberale FDP.

I januar 2021 ble Laschet valgt til leder av det nasjonal CDU, etter at den tidligere lederen Annegret Kramp-Karrenbauer trakk seg. Valgkampen var bitter innad i partiet, spesielt mellom moderate, konservative og populistiske retninger. Laschet regnes som en moderat politiker i samme tradisjon som utgående forbundskansler Angela Merkel.

Laschet er kanslerkandidat for CDU ved det tyske forbundsstatsvalget høsten 2021.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg