Faktaboks

Anne Holt
Født
16. november 1958, Larvik
Virke
Forfatter, jurist og politiker
Familie

Foreldre: Professor, dr.philos. Olav Holt (1935–2021) og disponent Tordis Utne Riisøen (1936–). Registrert partnerskap 14.1.2000 med forlagsredaktør Anne Christine («Tine») Kjær (16.9.1967–), datter av direktør Rolf Kjær (1938–2018) og sekretær Inger Johnsen (1940–).

Anne Holt
Anne Holt.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Anne Holt er en norsk forfatter, politiker, jurist og journalist. Hun var justisminister i Thorbjørn Jaglands regjering (1996–1997), og har blant annet arbeidet som nyhetsanker i NRK fjernsyn og som politifullmektig.

Som forfatter var Anne Holt med på å innlede «kvinnebølgen» i norsk kriminallitteratur fra begynnelsen av 1990-årene da hun debuterte med Blind gudinne i 1993. Dette er den første boken med etterforskeren Hanne Wilhelmsen, som er Holts mest kjente figur ved siden av den nyere etterforskeren Selma Falck. Bøkene hennes har kommet i store opplag i Skandinavia. Hun har også hatt suksess i andre europeiske land. I bøkene viser hun blant annet god kjennskap til hvordan etterforskning drives og til politiarbeid i sin alminnelighet. Intrigen er alltid bygget opp rundt aktuelle problemer, og bøkene er på indirekte vis samfunnskritiske.

Bakgrunn

Anne Holt var Programsekretær i NRK 1984–1988. Hun var Politifullmektig ved Oslo politikammer 1988–1990 før hun var tilbake i NRK som programsekretær 1990–1991. I årene 1991 til 1996 jobbet hun som advokat.

I 1996–1997 var Holt justisminister i Thorbjørn Jaglands kortvarige Arbeiderparti-regjering. Hun trakk seg etter kort tid grunnet sykdom.

Forfatterskap

Bøkene om Hanne Wilhelmsen

I 1993 utga hun Blind gudinne med etterforsker Hanne Wilhelmsen ved Oslo politikammer i hovedrollen. Hanne Wilhelmsen har siden vært gjennomgangsfigur i en rekke bøker, hvorav den siste kom i 2021.

Oppfølgeren Salige er de som tørster ... kom året etter og ble belønnet med Rivertonprisen. Både Blind gudinne og Salige er de som tørster... ble TV-serie i 1997.

Demonens død (1995) ble belønnet med Bokhandlerprisen. Løvens gap (1997) er skrevet sammen med juristen Berit Reiss-Andersen. Død joker kom i 1999. Uten ekko (2000) er også skrevet sammen med Berit Reiss-Andersen). Med Sannheten bortenfor (2003) og 1222 (2007) var Holt tilbake som eneforfatter.

I Offline (2015) er Hanne Wilhelmsen, nå i rullestol, tilbake som etterforsker. Også hennes gamle venn og kollega, Billy T., har en sentral rolle i etterforskningen av terroranslag som er vanskelig å komme på sporet av fordi de administreres «offline» – via brevduer, radiosendere og lignende.

I støv og aske (2016) er også en Hanne Wilhelmsen-krim, men som i Offline er Henrik Holme en uvurderlig medhjelper i en vanskelig sak med mange forgreininger.

Henrik Holme står også sentralt i Det ellevte manus (2021), og mysteriene hoper seg opp når han må søke hjelp hos Hanne Wilhelmsen. Han har et drap å etterforske, men ingen vet hvem den drepte kvinnen er. En fortelling utenfor hovedsporet leder oss etter hvert på sporet, både etter et forsvunnet manuskript og forfatteren av det. Via en nyansatt redaktør i et stort forlag, får romanen en ekstra dimensjon og kommenterer indirekte den såkalte "virkelighetslitteraturen".

Bøkene om Selma Falck

En grav for to (2018) introduserer Holt en ny og helt annerledes helt, i tidligere idrettskvinne og stjerneadvokat Selma Falck. Hun står helt på bar bakke økonomisk, og kan bare redde seg inn igjen om hun avslører jukset som foregår i norsk skiidrett.

Med Selma Falck har Holt skapt enda en troverdig og sammensatt romanfigur. Det er derfor ikke uventet at Selma Falck dukker opp i Furet / værbitt (2019). Hun er blitt rikskjendis etter begivenhetene i forrige romanen, og har tilsynelatende kontroll både over spillegalskap og eget liv i det store og hele. Men så skjer det noe som gjør at hun er nødt til å påta seg et oppdrag fordi noen svært nær henne er innblandet. Beretningen handler om en hemmelig organisasjon utenfor demokratisk kontroll og alt som gjør at Selma nærmer seg skremmende farligheter, samtidig som Selma kjemper for å overleve i snø og kulde og med store skader. Hele romanen preges ellers av kommentarer til norsk samtid der ikke minst overdrivelsene i sosiale medier og kommentarfeltene får gjennomgå.

Mange av de samme egenskapene kjennetegner Mandelaeffekten (2020) der Selma Falck først ser ut til å være målet for skuddet fra en snikskytter som treffer en venninne som er stortingsrepresentant i hodet. Men når flere på høyeste nivå i det norske systemet blir drept, oppdager Falck så mye råttent og korrupt i utøvelsen av myndighet at hun trenger all sin kløkt og utholdenhet for å løse flokene eller stanse hevntoktet som ser ut til å pågå.

Andre bøker

I kriminalromanen Det som er mitt (2002) innførte Holt forskeren Inger J. Vik, som også er sentral i Det som aldri skjer (2004), Presidentens valg (2006) og Pengemannen (2009).

Sammen med sin bror, Even Holt, har hun gitt ut to spenningsbøker i en serie med Sara Zuckerman og Ola Farmen som hovedfigurer – Flimmer (2010) og Sudden death (2014).

Romanen Mea Culpa (1997) er en historie om kjærlighet. Anne Holt har skrevet en bok om VM i fotball (1998). Også barnebøker, blant annet Mai-Britt, Mars-Britt og campingvogna (2010).

Anne Holt er datter av fysikeren Olav Holt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg