Rivertonklubben

Artikkelstart

Rivertonklubben er en norsk forening som arbeider til fremme av den gode kriminallitteratur i Norge. Foreningen ble stiftet i 1972.

Det mest synlige og kanskje viktigste klubben gjør i arbeidet for norsk kriminallitteratur er utdelingen av Rivertonprisen – den gylne revolver, som hvert år deles ut til en forfatter og et kriminallitterært arbeid en jury på tre medlemmer har kåret til årets beste. Klubben har også en ærespris for sine medlemmer og en internasjonal ærespris (se Rivertonklubbens ærespriser).

Klubben tok sitt navn etter den norske forfatteren og journalisten Sven Elvestads pseudonym Stein Riverton. Under dette pseudonymet gav han ut en rekke fremragende detektivromaner.

Medlemmene i Rivertonklubben er personer med faglig tilknytning til krim; det vil si krimforfattere, kritikere, journalister og andre.

Klubbens første president var Gerd Nyquist, etterfulgt av Nils Nordberg som var med på å stifte klubben og var dens president i flere tiår. Krimforfatterne Anne Holt og Jon Michelet har også innehatt vervet. Fra 2009 til 2015 var Hans H. Skei klubbens president, og ble etterfulgt av Tom Egeland. Rivertonklubben inngår i et løst samarbeid med Skandinaviska kriminalsällskapet, som i hovedsak begrenser seg til å finne frem til årets beste kriminallitterære arbeid i Skandinavia som så tildeles "Glassnøkkelen."

President År
Gerd Nyquist 1972–1977
Nils Nordberg 1977–1983
Sigurd B. Hennum 1983–1985
Nils Nordberg 1985–2001
Anne Holt 2001–2003
Jon Michelet 2003–2009
Hans H. Skei 2009-2015
Tom Egeland 2015-2019
Trude Teige 2019-

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev Odd Arve Manum

For flere enn ihuga krimtilhengere kunne det være av interesse å få vite/bekreftet hvem som er og har vært presidenter i klubben - fra Gerd Nyquist til i dag.Jeg mener også at de enkelte presidenters/forfatteres biografier bør få tilføyd denne opplysningen, hvis det ikke står der allerede.

skrev Odd Arve Manum

Chris Tvedt har fått Rivertonprisen 2010 for Dødens sirkel - står det på ei side hos Cappelendamm.Rivertonklubben deler også ut andre priser som ikke er nevnt her. De burde veø være med - både den norske og den internasjonale.

svarte Anne Marit Godal

Hei!Så bra du melder frå! Vi blir veldig glade om du legg inn framlegg og endringar i sjølve teksten. Vil du hjelpe oss med det?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg