Ankylosaurus
Rekonstruksjon av Ankylosaurus.
Halen til Ankylosaurus er sammenvokst og støttet av utvekster fra virvlene, slik at den svinger som en langskaftet klubbe.
.
Lisens: fri

Ankylosaurus var en planteetende dinosaur fra sen kritt. Den hadde et panser som dekket hele kroppen, og en beinklubbe ytterst på halen.

Faktaboks

Uttale

ankylosaurus

Beskrivelse

Ankylosaurus magniventris
Skalle av Ankylosaurus magniventris Brown, 1908 fra samlingene ved American Museum of Natural History, New York. Legg merke til det brede nebbet og de små tennene. Bilde fra William Diller Matthew (1915): Dinosaurs - With Special Reference to the American Museum Collections. American Museum of Natural History, New York.
Av /Project Gutenberg.
Lisens: fri

Ankylosaurus var over seks meter lang, 1,5 meter høy og kunne veie oppimot seks tonn. Den hadde en forholdsvis lav og bred kropp, med kort hals og korte ben. Forbena var vesentlig kortere enn bakbena og bar mesteparten av kroppsvekten. Ryggen, skuldrene og hodet var dekket av runde beinplater, og til og med øyelokkene inneholdt bein. Hodet var trekantet sett ovenfra, med korte, tykke horn på de bakre hjørnene. Lengst fram hadde den et nebb, mens tennene var små og bladformede.

Bakre del av halen var sammenvokst, og i tillegg hadde virvlene lange utvekster som ytterligere stivet av og gjorde halen helt rett. Ytterst var flere beinplater vokst sammen til en bred, klubbeliknende struktur som, ved hjelp av kraftige rumpemuskler, kunne svinges sidelengs for å slå bena vekk under en angripende rovdinosaur.

Levevis

Ankylosaurus var planteeter. Den lave kroppsholdningen og det brede nebbet viser at plantene de beitet på var lave og vokste på bakkenivå. I motsetning til de samtidige hadrosaurene og ceratopsidene, som hadde mange kraftige kutte- og knusetenner, tyder de få og enkle tennene hos ankylosaurene på at dyret ikke tygget plantene den spiste, men at den kan ha hatt en krås med steiner i, som sauropodene. Den brede kroppsformen kan også indikere at dyret hadde en lang og utvidet tarm, som kan ha fungert som et gjæringskammer for å få ut maksimal næring fra vegetasjonen det spiste.

Utbredelse

Ankylosaurus levde i sen kritt i USA (Montana, Wyoming og Alberta).

Systematikk

Slekten Ankylosaurus hører til ordenen Ornithischia og familien Ankylosauridae. Familien har over 20 slekter, de fleste fra tidlig kritt. Ankylosaurus magniventris er den eneste arten i slekten, og var den siste kjente arten i familien.

Forskning

På tross av at Ankylosaurus er den mest illustrerte ankylosauren, er den på ingen måte den best kjente. Det er funnet bare en håndfull brukbare eksemplarer, så rekonstruksjonene er usikre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg