Halen til Ankylosaurus er sammenvokst og støttet av utvekster fra virvlene slik at den svinger som en langskaftet klubbe.

. fri

Ankylosaurus er en pansret dinosaur i orden Ornitischia, familie Ankylosauridae. Denne familien har nå over 20 slekter, de fleste fra tidlig Kritt

På tross av at dette er den mest illustrerte ankylosauren, er den på ingen måte den best kjente. Det er funnet bare en håndfull brukbare eksemplarer, så rekonstruksjonene er usikre. En ny beskrivelse av arten ble publisert i 2004.

Den eneste arten i slekten, Ankylosaurus magniventris Brown, 1908, var den største ankylosauren. Den var over seks meter lang, 1,5 meter høy og kunne veie oppimot seks tonn. Den hadde en forholdsvis lav og bred kropp, med kort hals og korte ben (forbena var vesentlig kortere enn bakbena). Forbena bar mesteparten av kroppsvekten.

Ryggen, skuldrene og hodet var dekket av runde beinplater, og til og med øyelokkene inneholdt bein. Hodet var trekantet sett ovenfra, med korte, tykke horn på de bakre hjørnene. Lengst fram hadde den et hornnebb, mens tennene var små og bladformede.

Bakre del av halen var sammenvokst, og i tillegg hadde virvlene lange utvekster som ytterligere stivet av og gjorde halen helt rett. Ytterst var flere beinplater vokst sammen til en bred klubbelignende struktur.

Ankylosaurenes lave kroppsholdning og brede hornnebb viser at plantene de beitet på var lave og vokste på bakkenivå. I motsetning til de samtidige hadrosaurene og ceratopsidene, som hadde mange kraftige kutte- og knusetenner, tyder de få og enkle tennene hos ankylosaurene på at dyret ikke tygget plantene den spiste, men kan ha hatt en krås med steiner i, som sauropodene. Den brede kroppsformen kan også indikere at dyret hadde en lang og utvidet tarm, som kan fungert som et gjæringskammer for å få ut maksimal næring fra vegetasjonen det spiste.

Ankylosaurus levde i sen Kritt i Nord-Amerika (Montana, Wyoming og Alberta), og var den siste kjente ankylosauren.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.