Halen til Ankylosaurus er sammenvokst og støttet av utvekster fra virvlene slik at den svinger som en langskaftet klubbe.

. fri

Pansret dinosaur i orden Ornitischia, familie Ankylosauridae.

På tross av at dette er den mest illustrerte ankylosauren, er den på ingen måte den best kjente. Det er funnet bare en håndfull brukbare eksemplarer, så rekonstruksjonene er usikre.

Ankylosaurus hadde en ganske lav og bred kropp, med korte ben (forbena vesentlig kortere enn bakbena) og kort hals. Ryggen, skuldrene og hodet var dekket av runde beinplater, og til og med øyelokkene inneholdt bein. Hodet var trekantet sett ovenfra, med korte, tykke horn på de bakre hjørnene. Lengst fram hadde den et hornnebb, mens tennene var små og bladformede. Bakre del av halen var sammenvokst, og i tillegg hadde virvlene lange utvekster som ytterligere stivet av og gjorde halen helt rett. Ytterst var flere beinplater vokst sammen til en bred klubbelignende struktur.

De få og enkle tennene tyder på at dyret ikke tygget plantene den spiste, i motsetning til de samtidige hadrosaurene og ceratopsidene, som hadde mange kraftige knusetenner.

Ankylosaurus levde i sen Kritt i Nord-Amerika (Montana, Wyoming og Alberta), og var ikke bare den siste, men også den største kjente ankylosauren. Det største individet man har funnet rester av kan ha vært over 6 meter langt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.