Faktaboks

Andor Hubay
Uttale
hˈubay
Født
11. desember 1898, Budapest, Ungarn
Død
19. februar 1971, Estoril, Portugal
Skulptur
Isfugl i støpt og håndmalt porselen, designet av Andor Husbay. Laget ved Porsgrunds Porselænsfabrik ca. 1950.
Tallerken
Tallerken med malt motiv av Andor Hubay. Laget ved Porsgrunds Porselænsfabrik i 1952.

Andor Hubay var en ungarsk maler og billedhugger. I Norge var han en tid kunstnerisk leder ved Porsgrunds Porselænsfabrik.

Kunstnerisk virke

Hubay fikk sin kunstneriske utdannelse i Ungarn, Italia og Frankrike. Fra 1924 var han kunstnerisk leder av den ungarske porselensfabrikken Herend, og i årene 1945–1948 administrerende direktør.

I 1948 flyktet Hubay med sin familie til Norge. Året etter ble han kunstnerisk leder ved Porsgrunds Porselænsfabrik. Der var oppgavene mest av dekorativ art, som malte blomster og dyr. Det synes som ledelsen ved porselensfabrikken ikke ga den nyansatte lederen nok tillit. Mye av oppgavene sluttet som utkast i stedet for ferdige produkter. Det virker som styret heller ønsket å satse på de to nyansatte designerene Konrad Galaaen og Tias Eckhoff. De arbeidet i en stil som var mer gjenkjennelig for norske forbrukere.

I 1952 sluttet Hubay på fabrikken og bosatte han seg i Portugal. Der ble han kunstnerisk leder ved porselensbedriften Vista Alegra. Hubay virket også som kunstner og pedagog.

Forfatterskap

Andor Hubays beretning om sitt hjemlands skjebne fra første verdenskrig til 1948 utkom i 1956 under tittelen Det hendte i Ungarn. Kona Edle Astrup Hubay (1905–1989) utgav de to memoarbøkene Medaljen har to sider (1980) og – men størst er kjærligheten (1986).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bøe, Alf (1967). Porsgrunds Porselænsfabrik: Bedrift og produksjon gjennom 80 år, Porsgrunds Porselænsfabrik/Johan Grundt Tanums Forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg