. Begrenset gjenbruk

Hufvudstadsbladet, finsk svenskspråklig dagsavis, grunnlagt i Helsinki 1864. Opplag 2008: 51 162.

Hufvudstadsbladet startet som et upolitisk nyhets- og annonseorgan for hovedstadsområdet. Avisen utviklet seg i 1880- og 1890-årene til å bli Finlands største avis og en teknisk banebryter i finsk presse, bl.a. installerte den i 1896 landets første rotasjonspresse. Fra århundreskiftet har Hufvudstadsbladet stått som den svenskspråklige minoritetens fremste talerør, men uten å være knyttet til noe parti. I sin allmennpolitiske holdning er avisen borgerlig. Opplaget har stadig gått jevnt nedover i takt med mindretallets fallende innflytelse, men avisen har opprettholdt sin posisjon som en innflytelsesrik avis. Våren 2004 ble den omlagt til tabloidformat.

I 1920 ble Hufvudstadsbladet konstituert som eget aksjeselskap og inkorporert i Amos Andersons pressekonsern. Anderson var sjefredaktør i avisen fra 1921 til 1945. I 1940 startet Amos Anderson stiftelsen Konstsamfundet, som nå i tillegg til Hufvudstadsbladet eier Borgåbladet, Östra Nyland og Österbottningen. Dessuten støtter stiftelsen svenskspråklig kultur på andre måter.

I tilknytning til avisen, men under selvstendig redaksjon, utgav konsernet 1922–74 også middagsavisen Nya Pressen (før 1945 Svenska Pressen), en fusjon av en rekke tidligere middagsaviser med forløpere tilbake til 1882.

Anbefalt lenke

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.