Faktaboks

Aleksej Khomjakov

Aleksej Stepanovitsj Khomjakov

Uttale
khomjakˈov
Født
13. mai 1804, Moskva
Død
5. oktober 1860, Ivanovskoje
Levetid - kommentar
Ifølge den julianske kalender, som ble brukt i Russland fram til kalenderreformen i 1918, ble han født 1. mai 1804 og døde 23. september 1860.
Aleksej Khomjakov
Aleksej Khomjakov
Av /Abramtsevo 𝒲.

Aleksej Khomjakov var en russisk dikter, historiker og teolog og en av ideologene i den slavofile bevegelse.

Han tok eksamen i matematikk ved universitetet i Moskva, foretok en studiereise til utlandet mellom 1825 og 1826, og deltok i krigen mot tyrkerne fra 1828 til 1829. I 1847 besøkte han Praha og kom i berøring med panslavismen.

Blant verkene hans kan nevnes historiske skuespill som Jermak (1832) og Den falske Demetrius (Dmitrij samozvanets, 1833). Høyest står hans teologiske skrifter, som inneholder en kritikk av Vestens trosbekjennelser og fremhever den russiske kirkes overlegenhet. Tross dette ble disse skriftene forbudt av den russiske sensuren like til 1879 og måtte utkomme i utlandet. Khomjakov skrev også om erkjennelsesteori, og var en fremragende dialektiker. Hans teologi spiller en stor rolle for nyere russisk religiøs tenkning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg