Akhtar Mohammed Mansour, afghanske opprørsleder; tok over som leder for Taliban-bevegelsen etter Mullah Omars død i 2013.

Mullah Mansour er født i Maiwand-distriktet i Kandahar. Han er fra Ishaqzai-stammen, en undergruppe av Panjpaiene som tilhører det pashtunske Durrani-dynastiet. På 1980-tallet kjempet han med mujahedin i Kandahar i krigen mot Sovjetunionen. Han kjempet først under Harakat-i-Inqilab-i-Islami ledet av Mohammad Nabi Mohammadi, deretter under Hizb-i-Islami ledet av Yunus Khalis.

Mullah Mansour var med på grunnleggelsen av Taliban i 1994. Under Taliban-regimet i 1996-2001 var han luftfartminister. Han fungerte også som sjef for Talibans flyvåpen.

Etter 2001 sluttet Mansour seg til Taliban-opprøret ledet av Mullah Omar. I 2010 ble han utnevnt til nestleder for Taliban etter at den forrige nestlederen, Mullah Abdul Ghani Baradar ble arrestert i Pakistan.

Etter at Mullah Omar døde i april 2013 ble Mansour i hemmelighet utnevnt til å lede bevegelsen. Mullah Omars død, og Mansours utnevnelse som ny leder, ble offisielt bekreftet av Taliban i juli 2015. Utnevnelsen har så langt skapt splittelser og uenighet i bevegelsen.

I mai 2016 ble Mansour drept i et amerikansk droneangrep i Baluchistan, Pakistan. Det er foreløpig ikke kjent hvem som blir hans etterfølger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.