Akhtar Mohammed Mansour

Faktaboks

Akhtar Mohammed Mansour

Mullah Mansour

Mullah Akhtar Mohammed

født:
1968
død:
2016

Akhtar Mohammed Mansour, afghanske opprørsleder; tok over som leder for Taliban-bevegelsen etter Mullah Omars død i 2013.

Mullah Mansour er født i Maiwand-distriktet i Kandahar. Han er fra Ishaqzai-stammen, en undergruppe av Panjpaiene som tilhører det pashtunske Durrani-dynastiet. På 1980-tallet kjempet han med mujahedin i Kandahar i krigen mot Sovjetunionen. Han kjempet først under Harakat-i-Inqilab-i-Islami ledet av Mohammad Nabi Mohammadi, deretter under Hizb-i-Islami ledet av Yunus Khalis.

Mullah Mansour var med på grunnleggelsen av Taliban i 1994. Under Taliban-regimet i 1996-2001 var han luftfartminister. Han fungerte også som sjef for Talibans flyvåpen.

Etter 2001 sluttet Mansour seg til Taliban-opprøret ledet av Mullah Omar. I 2010 ble han utnevnt til nestleder for Taliban etter at den forrige nestlederen, Mullah Abdul Ghani Baradar ble arrestert i Pakistan.

Etter at Mullah Omar døde i april 2013 ble Mansour i hemmelighet utnevnt til å lede bevegelsen. Mullah Omars død, og Mansours utnevnelse som ny leder, ble offisielt bekreftet av Taliban i juli 2015. Utnevnelsen har så langt skapt splittelser og uenighet i bevegelsen.

I mai 2016 ble Mansour drept i et amerikansk droneangrep i Baluchistan, Pakistan. Det er foreløpig ikke kjent hvem som blir hans etterfølger.

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg