Ainesidemos

Faktaboks

Ainesidemos
Uttale
ainesidˈemos
ca. 40 f.Kr.

Artikkelstart

Ainesidemos var en gresk filosof som virket i Alexandria. Han er kjent for sin sammenstilling av argumenter for skeptisismen i ti teser som skal vise at vår menneskelige kunnskap er relativ og upålitelig. Ingen av hans skrifter er bevart, men hans filosofi er detaljert beskrevet av Sextus Empiricus.

De ti skeptiske argumentene (tropoi) kan deles inn i tre grupper, som enten angår subjektet, objektet eller forholdet mellom dem:

  1. Ulikheter i sanseerfaringen til forskjellige levende vesener gjør at mennesket ikke med sikkerhet kan si at dets erfaring av gjenstanden er den eneste riktige. Forskjellige sanseorganer og emosjonelle tilstander gir oss forskjellige sanseinntrykk som motsier hverandre.
  2. Objektene ser forskjellige ut i forskjellige situasjoner, for eksempel kan enkeltpartikler av sølv se mørke ut når de er spredt, men blir lysere hvis de samles til en masse. Vi kan heller ikke erfare en allmenn og naturlig morallov gjennom observasjon av menneskelig handling, fordi sed og skikk varierer fra sted til sted.
  3. Objekter kan se henholdsvis store og små ut alt etter perspektiv og avstand. Oppfattelsen av gjenstandene er relativ både i forhold til subjektets persepsjoner og hvilket aspekt av tingen det sanser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg